Pages

mulakan hidup baru..

tinggal x sampai 24 jam lagi duduk kat umah nie..esok pagi-pagi lagi dah kena bertolak balik kl..to my new campus..lusa daftar,n bermulalah kehidupan as a degree student..macam-macam rasa ada..nak kata happy,x r sangat..nak kata sedih tu ada la jugak kot sikit..biasa r kan....

ape yang penting,mulakan buku baru...buku lama buang jauh2..dapat baucer buku kan..beli buku baru banyak2..tenkiu PMku....

target mesti r ada..kalo x,baik 'teruskan' je dgn mana2 buku lama yg kosong lagi tu...

sebenarnya aku bersyukur sebab dapat belajar kat UIA...sekurang-kurangnya semuanya terjaga..blajar pon banyak berteraskan hadis dan Al-Quran..sampai belajar fizik,kimia pon ada selit ayat Quran..so,syukur alhamdulillah..sekurang-kurangya aku x lar terpesong jauh..peraturan pon ketat cket dari u lain..xde la nak aku nak clubbing2 ke hape.....cehh....

so,for a new life.....i want to be a......


- a good MUSLIM dan MUKMIN yg BERILMU...

-n yg lain biar aku sorang je la yang tau......yes and of course,better than before...



n there are no other things that need to concern anymore...just STUDYHARD....wohohoo



ramai doh cakap ak makin kurus..pasni berjalan dalam kampus besor nie makin slim laaaa...
pasni makcik cafe mesti jeles ngan ak sebab dyorang masak,aku makan..tapi aku yg kurus..
wahahaha

nak beli basikal BMX...better than mengengsot untuk ke kelas...
okeh..assalamualaikum...


"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun; dan dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran); supaya kamu bersyukur." [an-Nahl:78]







ntah laa..

something had happened to me today..tapi aku xtau aku suka ke x....ye aku suka.....
sedang menunggu no. giliran sehingga menjemukan,boleh la cuci mata sikit kan..ramai jugak yg usha aku..hakhakhak...tapi xde ape yg menarik pon..-.-
hari ni memang letih sebab menunggu jeh kat bank tuh..pergi bank nie kena tunggu 4 jam,pergi bank nie plak 3 jam lebih kurang.. memang letih..balik jehh truss kroohh kroohh...dan alhamdulillah sume dah selesai...

ape yg aku nak citer kat sini sebenarnya bukan la pasal bank yg menyesakkan tuhh..aku nak citer apa yg aku nampak mase cuci mata tuh..hik3...
aku ternampak seorang perempuan,sebaya dengan aku kot..dan yg paling penting,mirip seseorang..
yup yup,sangat mirip..muka,cara pemakaian yg sopan,specky,yes..sgt mirip...tp mungkin dye x cabi je kot..:p
dari belakang,dari tepi,samee...terkejut jugak sposeng....dye masuk bersama family dye,tapi dye terus membelakangi aku dan langsung tidak menoleh....huhu..:(
terasa nak pergi je depan dye..tp xpasal2 nanti kena bedal dengan bapak dye..sajeeee....

ye..perlakuannya yg tidak menoleh,wat derk jeh mengingatkan aku pada seseorang..pada seseorang yg dah aku sakiti...mungkin dye jugak begitu sekarang nie...tidak lagi menoleh,malah langsung tidak menjeling pada aku lagi..n dengan serta merta aku rasa menyesal giler tadi..mengeluhh baii..

tapi lepas fikir-fikir balik,mungkin Allah nak tunjuk kat aku affectnye kalau kita buat orang sakit hati dan x menghargai orang yg menghargai kita...orang pon x akan menghargai kita dan x akan pedulikan kita...sebab punca kegembiraan adalah kegembiraan itu sendiri....

so,that is moral of the story...sape2 yg bace nie,ambik la iktibar ye..

jgn sampai nasik jadi bubur,
jgn sampai roti jadi biskut,
jgn sampai tomyam jadi sup,
jgn sampai senyum jadi muncung...

i'm promise..again..


I'm sorry for the tears that come out because of me once again
So,again..
I promise to always lift you up
When you are feeling down
I promise to wipe your tears
When you feel you need to cry
I promise to keep you smiling
To show off that beautiful smile you have
I promise to be your strength
Whenever you fall weak
I promise to be your voice,
When you can't find the words
I promise to be your eyes
When you cannot see
I promise to be your ears 
When you cannot hear
I promise to always tell you what’s real 
When you want to hear the truth
I promise to be your dream catcher
To chase away you’re every fear
I promise to be your smile 
When you’re frowning
I promise to always cheer you up
When you are down and blue
I promise to give you faith
When you are feeling insecure
I promise to keep you sturdy
When you are feeling unsafe
I promise to listen
When you need to talk
I promise to tell you no lies
Just what is true
I promise to always lend you my shoulder
For when you need to cry
I promise to always hold you
When you need someone
I promise to always care for you
Wherever you are I promise to always be there
I promise to never hurt you and never break your heart,again
And I know
I can’t promise you the world
I can’t promise you the sky
I can’t promise you that we will never fight
I can’t promise you that u will never cry because of me
But I'll always try to make it can
And make it proven

But I can promise you that I will always be true to you

I'll be your guardian 

That’s my promise to you
again..







#please,give her smile back......







i'm sorry...



yes..seriously i'm not happy with what i got...i'm not happy to start a new life as a student in a new campus...
orang lain mesti suka sebab dapat belajar ape yg diorang betul-betul inginkan sebelum nie..tp aku?? aku x happy...memang rase macam xde semangat nak pergi....

Ya Allah...kenapa susah sangat aku nak jadi seorang yg bersyukur atas nikmat yg dah Kau bagi kat aku?
sedangkan mungkin ini adalah yg terbaik yg telah Kau tentukan untuk aku..bahkan mungkin ada orang lain yg nasibnya jauh lebih kurang dari aku...tp kenapa harus aku x gembira? kenapa harus mulutku berkata aku terima tetapi hatiku tidak? kenapa aku seolah-olah x bersyukur bahkan nie la rezeki aku dan aku sendiri tau semuanya ada hikmah disebaliknya..tapi kenapa??

Ya Allah...ampunkanlah aku ya rabb.......



...tolonglah wahai hati.....tolonglah wahai iman....
aku x mau jadi seorang hamba yg x tau erti syukur,,,terimalah seadanya apa yg telah ditetapkan...tiada apa yg dimahukan oleh Allah kecuali yg baik..kerana Allah itulah pemberi rezeki...kerana Dialah yg telah menentukan yg terbaik....mungkin rezeki aku tidak di situ tetapi di sini...aku terima,aku bersyukur....

Alhamdulillah Ya Allah...




woaahhh..sekali lagi,woahhhh..!!

okehh....
terasa geli bila bace balik entriku yg lama-lama dulu..
-.-"



dah,,x payah nak pergi cari entri aku yg lama2 tuh balik..
hahahahaha...

\(^o^)/



terbaikkk....

assalamualaikum...
nie nak share satu video neh...best punye..dyorang nie memang berbakat..memang staill..
makin ramai pulak orang yang berbakat kat youtube neh,,
sound gitar pon mantap,myb kurang peralatan je kot..
tengok kat dyorang punye drum,teringat pulak aku mase kecik2..
sebelum mengenali ape itu drumset yg sebenar..aku pon pernah gak main drum macam nie..
mase tu kesik ag kan..habis baldi,bakul sampah mama aku,aku rembat..susun-susun atas meja,pasang radio kuat-kuat,layang jamming sorang-sorang...haha..memang bising..n alhamdulillah,
aku bersyukur sgt sebab diberi peluang untuk merasai bermain drumset yg sebenar dan tidak membingitkan..
aku pon x sangka yg aku memang betol2 dapat belajar main benda neh..
haha...credit to my schoolband..SMACH WIND ORCHESTRA and senior2 yg mengajar...
(^_^)



i hope this band will success in their future...komposer3 sume..ambik laa dyorang nie jd artis..nie asyik ambik pompuan jehh...hampehh btol..
ok lah...gudluck bro2 semua...adiosss




true!






"Two things to remember, DON'T make decisions when you 

are angry and DON'T make promise when you are happy,

 BUT 

make promise when you are angry and make decisions when 

you are happy..."








ape nak jadiiii....

"ape nak jadi...
ape nak jadi...
sampai sekarang x kawin lagi...
ape nak jadiiiii......"

assalamualaikum...
haaa sape pernah dengar lagu kat atas tu? aku nyanyi tu bukan untuk aku...nak bagi contoh jeh..yg tu nanti2 la aku nyanyi lain kali...x cukup umur lagi...hahaha..

bukan ape,aku ase macam dah banyak perkara x elok berlaku kat Malaysia neh..macam-macam benda yg x pernah berlaku sebelum nie berlaku kt negara kita..risau jugak r..ye r benda-benda tu kebanyakannya just berlaku kat negara2 yg kurang aman jeh...yg kita selalu tengok kat dalam tv,kat dalam berita jeh..sekarang nie dah betul2 berlaku kat malaysia terchenta neh..contoh2nye mula2 macam demonstrasi jalanan,tunjuk perasaan,,,sume tu jadi huru hara..dan hari ni aku dengar dah start ada main bom pulak kat demonstrasi tu dan ada sampai tercedera..lepas nie?? Nauzubillah...mintak jauh dari segala bala bencana,,,aminnn...-.-

aku bukan nak tunding jari kat sape2 or nak mempolitikkan nie sume..xde orang yg salah dan xde orang yg totally betol jugak...senang2 sume salah laah..kecuali aku..wahaha..just aku x suke btol laa bile berlaku huru-hara,kacau-bilau macam neh..kita xnak r negara kita jadi negara x aman pulak..sussahh nt...setuju??

kalau laa negara kita x wujud benda2 macam nie kan bagus..senang je hati ase..lagipon ada banyak lagi cara lain yg boleh kita guna kalau nak dapatkan keadilan..kan best kalo negara kita jd macam negara pimpinan Sultan Mohamad Al-Fateh dulu..komfem aman damai..tp tu r..silap sape sekarang?? same2 la kita fikir....x mustahil kalau kita nak jadikan malaysia macam tu jugak..just berlandaskan Islam dalam semua perkara dan umat Islam bersatu..InsyaAllah,malaysia akan jadi negara yg aman,,,so sekarang nie bukan masenye untuk kita salahkan sape2,just think it,think it deeply and wisely...speaking la pulakk...

ok lah,,membebel banyak2 sangat pon x guna..letih jugak membebel neh..kalo x percaya,try tanye sape yg suka membebel...try tanye mak korang ke,tu pon kalau korang nak rase extrabebelan ditambah dengan tempeleng or flying kick free sebagai penambah perisa..tp x salah kn mencuba..paling kurang pon dyorang x masak nasik jehh...haa baru padan muka...tu laa,bajet nak peramah sangat..hahahahahaha..lgpon bukannye selalu dapat rase..nanti dapat tulis dalam blog... kenangan manis tuuuuu...wahaha..

sebelum idea untuk mengarut semakin bercambah,aku mengundur diri dulu..nak makan nasik yg mak aku masakk..ye laa,aku kan budak baikk...(^o^)...chow!! assalamualaikum....

berkhidmat untuk negara..


setuju???






3 kerana 1..

"Orang yang berkata JUJUR akan mendapat 3 hal iaitu : KEPERCAYAAN, CINTA, dan RASA HORMAT"

-(Saidina Ali bin Abi Thalib)-

yes...absolutely.....seseorang yang jujur memang layak untuk mendapat 3 perkara di atas..tapi adakah mudah untuk kita bertemu dengan seseorang yg sangat jujur? atau adakah mudah untuk kita sendiri yg menjadi seorang yg jujur..?? fuhhh susahh tu brader,,,so,anyone who have this attitude in them,yes..you deserve it...=)

sape kat sini yg x pernah berbohong? haaa xyah nk mengaku...kang automatik ak dpt tau jawapan dye...hahaha..kita nie manusia biasa kecuali nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w...baginda memang seorang yg sempurna..ak xckp yg ak nie jujur..ak nie memang tererr bab-bab kelentong neh..lepas tu wat muka x bersalah..ak tau orang lain pon same..kan kan kan....tp mungkin kite boleh berubah untuk jadi yg lebih baik..ye dokk?? kate azam baru....haha

tapi satu je..ak memang lemah kalau bab nak tipu orang2 yg ak sayang..serius ak cakap,memang ak xboleh nak tipu orang2 yg ak sayang neh..exspecially ma abah ak..walopon kadang2 duduk kat kampus n juz bercakap ikut fon,memang ak xbleh nak tipu..automatik ak akan cakap benda betol walopon ak tau yg ak akn kena marah..btoll der...memang ak x sanggup sebab my mama pernah cakap camni masa ak try nk 'main2' ngn dye.."jgn tipu ma...kalau tipu ma,sampai mati ma xpercaya....,"perghh menusuk kalbu btol ape yg ma ak cakap tu..susah wei kalau family kita sndiri pon xpercaya kat kita..so,ak pon ngn berdebar-debar gtau balik.."eh org bgurau je la...hehehehe..",walopon mmg niat hari tu nk tipu dye..bkn ape,juz xnak bg dye risau..tp tu la kan,naluri seorang ibu nie memang dpt tau isi hati seorang anak walopon kita berada jauh dr dyorang...memang ak dpt ase r yg mama ak akn kecewa kalau ak tipu dye..so starting from that day,memang ak akan jujur dgn ma abah ak sejujur-jujurnya..tp kalo kawan-kawan tu bese jeh kna kelentong..wahahaha...awek ak pon ak xpernah tipu tau..bagus x?? wakakaka....(^o^)

kesimpulannya,,,,bila kita jujur,automatik orang akan mudah percaya ngan kita,akan hormat dgn kita dan awek-awek malaya akan cepat tertarik dgn kita..eh betol ke??? jeng jeng jeng...hahaha..tepuk dada,tanya hati....adiossss..

kal hoo na hoo la pulakk...:p
Abdullah bin Mas’ud berkata: “Bersabda Rasulullah : Kalian harus jujur karena sesungguhnya jujur itu menunjukan kepada kebaikan dan kebaikan itu menunjukkan kepada jannah. Seseorang senantiasa jujur dan berusaha untuk jujur sehingga ditulis di sisi Allah sebagai orang yang jujur. Dan jauhilah oleh kalian dusta karena sesungguhnya dusta itu menunjukkan kepada keburukan dan keburukan itu menunjukkan kepada neraka. Seseorang senantiasa berdusta dan berusaha untuk berdusta sehingga ditulis disisi Allah sebagai seorang pendusta” (HR Muslim)



i hate it very much...

Assalamualiakum w.b.t....

benci-benci jugak..tp salam jgn dilupa...hehehe..

hari ni ak nak bercakap pasalbenda yg paling ak x suka iaitu DUST..tau ape itu DUST?? DUST ialah debu atau habuk jika menurut Google Translate...debu laaa senang citer..aku memang alah n x suka debu..memang x suka giler2 r...nak tau kenapa?? perghhh banyak sebab dye...bukan sebab ada kenangan berdarah ke ape,tp debu nie memang betul-betul buleh buat ana yg naik darah...

antara sebab ak x suka debu ialah...debu boleh buat aku bersin 10 kali atau lebih dlm satu masa n sakit hidung sampai 2 3 hari n kadangkala boleh membawa kpd demam..bile bersin,hidung mula berair n x selesa..bile berair,ak perlu mencari tisu..n kalau xde tisu memang hampehh..terseksa jiwa raga..ak paling fedap bile time2 nak exam tibe2 hidung buat hal...nak tunduk pon xboleh...ase cam air paip nk keluar ikut hidung...mkn penadol pon xjalan derr...memang xbuleh nak stadi..so sbb tu la kadang-kadang kalau ada kerja gotong-royong bersih asrama ke ak memang elak dari buat kerja yg melibatkan debu..sorry to say..tp kalau kat umah,memang family ak dah faham yg ak memang xleh jumpa debu..sbb tu r kadang-kadang kalo ak tolong mak ak bersih rumah,vacum pape ke,ak akan pakai mask..kalau xde mask bantai je ngan baju..padahal pegang vacum jeh..ahh lantak r..janji ak x sakit hidung...

hmm ak pon xtau knape hidung ak nie sensitif sgt ngan debu...memang anti..tp ak tetap bersyukur...sekurang-kurangnye ak ada hidung yg dapat berfungsi normal..alhamdulillah...tp kadang-kadang ak ase beruntung jugak sebab hidung ak nie macam sensor debu..ye laa debu kn kadang-kadang kita xnampak..tp kalau kita sentuh,kita boleh tau yg kat situ ada debu..so bile ak pergi kat tempat yg berdebu,hidung ak secara automatik akn ase lain mcm..maka ak pon menyentuh tempat di mana hidung ak menghala itu lalu dapat mengesan ada debu di situ....wahhhh ada debu rupanya..so jom pergi tempat lain sebelum ianya merebak...hahaha..hidungku ini dapat mengesan ketidakbersihan yg tersembunyi...

moral of the story di sini,marilah kita sama-sama menjaga dan menitikberatkan kebersihan..walopon benda tu kita x nampak,mungkin ia boleh memberi kemudaratan kepada kita..kan kebersihan itu separuh drpd iman dan Allah itu suka akan kebersihan..so,lets take a bulu ayam and clean up all the things..hahaha..chow!!

A story of a lifetime.. in a heartbeat...

Assalamualaikum w.b.t.......


okeh setelah lebih 2 bulan menyepikan diri dalam mengupdate blog nie, entri sebelum nie telah diterjah oleh owner kedua blog nie ye...hihihi..hari ini aku kembali dgn semangat baru,azam yang baru..ye la,tahun baru kan...2012..dan semestinya banyak perkara yang dah berlaku sepanjang tahun lepas..kenangan manis,kenangan pahit sume ada..


dan sepanjang 2 bulan nie jugak,macam-macam benda yang aku lalui..tapi tu la kan,sume benda yg berlaku x leh la yg happy je sokmo..xsyok jgak kan..bukan life la lau nak happy jeh selalu..hahaha..


A story of a lifetime.. in a heartbeat...


yes..sume kenangan akan tetap tersimpan..memang x dpt dicari ganti kalau hilang..kalau laa benda nie bleh simpan dalam pendrive ke ok jugak..tp xpe lah..chill sudaaaaa..


oraitt..sekarang dah masuk 2012..so sape2 yg berumur 19 pada 2011 akan berumur 20 pada tahun ini..so daripada nombor belas akan bergerak ke nombor puluh..bakpe xtau..ase cam tua jeh ngn angka tu...
tp tu r..hidup mesti diteruskan..tp best gak,lagi meningkat umur,maknanya lagi cepat la nak kawin..hahahahaha..
dan semakin meningkat umur, semakin banyak la tanggungjawab kita ni..jangan lupa,umur pun salah salah satu drpd nikmat Allah s.w.t kpd kita.. Di akhirat nanti,setiap kita akan dipertanggungjawabkan tentang umur kita di hadapan Allah s.w.t..sebagaimana tersebut di dalam hadis Nabi s.a.w yg bermaksud:  


"Tidak berganjak kedua kaki seorang hamba pada hari kiamat sehingga ia disoal tentang umurnya pada perkara apakah ia dihabiskan,dan tentang ilmunya untuk apakah ia digunakan,dan tentang harta bendanya dari manakah ia diperolehi dan pada apakah ia belanjakan,dan juga tentang tubuh badannya pada perkara apakah ia susutkan kemudaan dan kecergasannya".(HR Tarmizi)



haaaa,kesimpulannya... befday,befday jugak..tp tanggungjawab sbg seorang hamba jgn dilupa ye adik-adik...hehehe..sebut pasal befday,today is my beloved sister's befday..so,


HAPPY BEFDAY TO YOU..!!

nak adiah, beli sendiri...td dah bawak g KFC..bagus kan dapat abang macam nie?? wakaka..okey lah..ada masa akan diupdate lagi...babaiii...






-.-'










tq to my mama sbb sponsor kfc td...peace..!!

There was an error in this gadget