Pages

Apakah Syurga? Apakah Jahannam?





Dari Jabir bin Abdullah berkata:

Sahabat bertanya, “Apakah Syurga itu?”
Bersabda Rasulullah SAW, “Sebagai ganti dunia untuk mereka yang menjauhkan dunia, kerana sesungguhnya nilai harga Syurga itu sama dengan menjauhkan dunia ini.”

Bertanya orang itu lagi, “Apakah Jahannam itu?”
Maka bersabda Rasulullah SAW, “Jahanam itu adalah sebagai ganti dunia bagi mereka yang mencarinya.”





Ciri Suami Awesome!

Bismillahirrahmanirrahim..

Ciri suami Awesome, mengikut Ustaz Azhar Idrus...

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa,boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Ban
gsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul,apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang
taw..”

10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

11. Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain.

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib danIsyak.

13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika da kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.

15. Jenis senyum sokmo.

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns.

#UstazAzharIdrus-



just sharing #copypaste ^_^



selingan..
pesanan dari penaja @ bigboh..


Puisi bola sepak yang syahdu..i think






True story. And I totally agree with this tweet. 
Bila kita sukakan seseorang, kita mesti berusaha untuk tawan hati dia. 
Tapi dalam masa yg sama, ramai lagi yg sedang mengejar dia.
Walaupun kita dah berjaya dapat hatinya, ramai yg cuba merebutnya dari kita.
Sama macam bola sepak.
Apa yg membezakan, dalam bola sepak kita perlu ada sifat kerjasama dan strategi. 
Tak boleh main sorang-sorang dan pentingkan diri.
Tapi dalam hal ni, sorry to say..
No passing-passing..
Bila aku dah dapat, aku takkan passing kat teammates,
or bagi orang lain rampas,
 malah aku jugak takkan jaringkan gol.
Tapi bila aku dapat, aku akan pegang, aku akan lindungi, 
dan aku tau secara automatik aku akan dapat redcard sebab pegang 'bola' tu.
Dan aku akan bawak 'bola tu keluar dari padang' bersama-samaku.
Walau akan dibaling kasut, aku takkan menoleh.

SEKIAN....



Spongebob ngan Patrick..


Bismillah..


terbaikkk..^_^





*software engineer maybe? inshaAllah..previous entry as a plan B..gudluck for me!


Kuasa Doa..

Assalamualaikum w.b.t..

Hari ni nak kongsi satu cerita yg mungkin sedikit sebanyak dapat kita ambik iktibar. Hari tu aku dan member2 pergi supermarket Giant Batu Caves untuk beli barang2 keperluan sikit. Baru bukak sem kan. Orang sangat2 la ramai. Mungkin sebab hari tu hari sabtu. So susah la jugak nak cari parking. Pusing punya pusing pun x still xde parking kosong.

Tiba2 aku terdengar salah seorang kawan yg duduk sebelah aku nie baca sesuatu. Bukannye jampi serapah yg bukan-bukan. Tapi ianya adalah satu doa yg aku pun belum pasti dya belajar dari mana dan apa doa tu sebab dye baca slow2 je. Dan x sampai seminit lepas tu sambil2 pusing cari parking tu, kawan aku yg baca doa tadi suruh kawan aku yg jadi driver nie berhenti sebab dia nampak seseorang makcik tengah isi barang dalam bonet. Dah nak keluar parking r tu. Dan alhamdulillah kitorang dapat masuk parking yg tu. Rupa-rupanya makcik tu kenalan kawan aku yg baca doa tadi.

Dan masa tu hanya satu yg terfikir dalam kepala aku ni. Hebatnya kuasa doa dan yg Maha Memberi Pertolongan, Allah s.w.t.. Dan tidak aku ragui doa seseorang yg beriman dan soleh akan dimakbulkan dengan mudah oleh Allah. Ya, kawan aku nie seorang alim, alhamdulillah sebab dapat mengenali dirinya.
Itulah kuasa doa, kuasa sang Pencipta.....



"Doa adalah senjata seorang muslim.."




Dan inshaAllah, segala apa yg aku dapat, segala apa yg berlaku dan ditetapkan adalah untuk menjadikan    diri ini better dari sebelum ini dan aku percaya ianya sebaik-baik perancangan dari Allah untukku...inshaAllah semuanya adalah yg terbaik. Aminn.. 

Ma,abah...daus janji yg daus akan lakukan yg lebih baik lepas ni dan xkan lagi buat ma abah kecewa lagi macam dulu2. Daus akan buktikan yg daus akan berjaya walaupun bukannya berakhir dgn cita-cita daus selama ini. And of course i really2 need your redha and doa..pray for me k my love..=) 
yes ini telah membuatkan aku homsick -.-"

*terasa macam nak tukar cita-cita la pulak..a lecturer maybe.. =D




Type of Kawan..

Assalamualaikum w.b.t dan salam 1 malaysia.

Semua orang ada kawan. Bukan orang je, kucing, kambing pun ada kawan. Kecuali orang tu forever alone giler-giler, duduk dalam hutan or gua sorang-sorang, tak pernah kenal apa itu erti kawan. What is kawan who is kawan or why kawan? Memang forever alone. Kawan ni menurut kata dewan bahasa dan pustaka ialah sinonim dengan perkataan sahabat, rakan, teman, kenalan, handai dan taulan. Maksudnya mereka yg kita kenali antara satu sama lain. Tu ikut dewan bahasa dan pustaka la. Bagi aku pulak yg dewan yg seciput bahasa dan x berapa nak pustaka ni, kawan nie bukanlah just friend kat facebook or follower kat twitter. Yang rata-ratanya x kenal pon kita. Just add sebab lawa, hensem, comel, hitam or what so ever or sekadar nak orang cakap,
"waww ramainya friend kau kat facebook, mesti hot staff ni kan".

Dengan tersipu-sipu malu kau pun balas balik, "eh xde laa..mana ada hot staff, biasa-biasa aje...^^".

 Dalam hati member nie dah cakap, "tau x pe..kau bukannya hot pon".


Kawan ni bagi aku ialah orang selepas family kita. Maknanya as important as our own family. Bukannya orang yg sekadar kita kenal nama, umur, jantina tapi orang tu x mengaku pun dia kawan kita even dye pun tau nama kita.Tapi janganlah pulak kita lebihkan member dari family. Kang jadi anak derhaka pulak kena telan bumi. But if anything happen, orang yg kita cari selepas family kita mestilah kawan kan. That's why aku kata kawan ni bagi aku as important as our own family. But of course la family no. one kan. Tapi x semua kawan tu boleh betul-betul dianggap kawan. Banyak jenis kawan yg aku boleh cakap kat sini. Sedangkan Imam Al-Ghazali sendiri cakap kawan nie terbahagi kepada 3 jenis :-

1.Kawan yang ada ilmu

Bila kita berkawan dengan dia, dia sentiasa bagi ilmu dan nasihat kepada kita. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana kebaikan yang banyak diperolehi.

2.Kawan yang tidak ada ilmu tapi terima ilmu kita bagi.

Dia tidak berimu tapi kita ada ilmu dan dia terima ilmu dan nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana dengan kita sampaikan ilmu dan nasihat kepada dia, dia dapat laksanakan perintah Allah.

3.Kawan yang tidak ada ilmu dan tidak mahu menerima ilmu. 

Kita ada ilmu tapi bila kita bagi ilmu dan nasihat kepada dia, dia tak terima dan macam-macam lagi alasan iaitu dia menolak ilmu dan nasihat yang kita bagi. Iman Al-Ghazali kata jangan kawan dengan orang macam ini kerana tiada bagi manafaat kepada kita dan dia. Dan takut-takut kita pula yang terikut cara dan tingkahlaku dia yang membawa kemaksiatan kepada Allah s.w.t

Nabi s.aw. bersabda...

"Seseorang itu akan ikut siapa yang dia kawan. Jika kamu berkawan dengan tukang jual minyak wangi dan kamu tidak mampu membeli minyak wangi itu tetapi setidak-tidaknya bau harum minyak wangi akan kena juga pada pakaian kamu DAN jika kamu berkawan dengan tukang ketuk besi, biarpun percikan api daripada ketukan tidak kena pada kamu tetapi bau asap api akan kena juga pada pakaian kamu "





See, tu baru bab ilmu. Kat sini aku nak bagitau jenis-jenis kawan yg atas pandangan dan pengalaman aku sendiri pulak. 

1.Kawan baik.

Ramai yg mengaku yg diorang ada ramai kawan baik kat dunia ni. Kawan baik ni bagi aku seorang kawan yg memang baik, dapat mintak tolong masa kita susah, selalu ambik berat, ambik tau pasal kita dan kawan-kawan kita yg lain, dapat berikan nasihat dan menerima pandangan kita. Baik dengan kita la senang citer.

2.Kawan rapat.

Mungkin kawan jenis nie rapat dengan kita atas sebab-sebab tertentu macam faktor geografi ke. Ye la macam kawan anak jiran sebelah yg selalu pergi dan balik sekolah sama-sama dgn kita. Tapi x semua hal kita kongsi dengan dia.

3.Kawan sejati.

Kawan sejati ni bagi aku, kawan yg selalu kacau kita, buat bodoh ngan kita, selalu kentut curi, selalu ambik barang kita tanpa mintak kebenaran dulu, selalu marah kita, selalu maki kita, dan banyak lagi la. Tapi kita x pernah terasa hati dengan dia. Dan dia pun x pernah terasa hati dengan kita bila kita bergurau yg kadang-kadang 'ter'over. Selalu ada dengan kita. Tolong kita, ambik berat pasal kita, selalu bagi nasihat, gembira bersama, menangis bersama kita, bergaduh kerana kita, dan berkorban kerana kita yg bukan sapa-sapa. Bukan family dia pun. Tapi dah anggap macam family sendiri.



4.Kawan biasa.

Kawan biasa nie bagi aku kawan yg mungkin kita x selalu keep in touch with him/her. Kawan yg sekadar kalau jumpa salam, tanya khabar, lepas tu kembali wat kerja masing-masing. 

5.Kawan makan kawan.

Senang citer kawan yg jahat. Kawan yg balas jahat bila kita dah buat baik ngan dia dan anggap dia member. Orang macam nie elok je gilis ngn traktor, pastu laminate, pastu gantung kat dinding, lepas tu baling ngan kasut tiap-tiap hari.

6.Kawan sepermainan.

Kawan yg selalu kita ajak main masa-kecik-kecik dulu dan membesar sama-sama. X kisah la walau kau tu lelaki and kawan kau tu she, and dia ajak kau main masak-masak dan kau dengan rela hatinya memegang watak sebagai suami kepada member kau tu, siap pergi kutip daun-daun pokok bunga makcik kiah konon-konon baru balik pasar nak suruh bini masak. Comel pulak member tu kan. Hakhak..dan kawan ini berkemungkinan besar boleh jadi kawan yg no 1dan 3 tadi.

7,Kawan maya

Kawan yg mungkin kita kenal kat fb. Kat fb sembang kencang padahal x pernah jumpa pun. But be aware, kawan macam nie pun ada yg kekal sampai ke anak cucu.

8. Kawan history.

Kawan macam ni selalunya akan lupakan kita kalau dah jumpa kawan baru yg sedikit advance dari kita. For me, aku x kisah pun dgn orang macam ni. Ramai lagi yg nak kawan ngan aku. X rugi pun saham neh.

9.Kawan yg x berapa nak kawan.

Kawan macam nie bila dia tengah susah dia cari kita tapi bila kita susah he/she said, "Soory, not my problem..". Kawan macam nie elok ikat kat pokok kelapa lepas tu tebang pokok tu biar tumbang timpa dia sendiri.


Aku rasa cukup la dulu kot setakat tu. Aku bukan nak kata aku ni baik sangat. Tapi mana-mana kawan aku yg selalu ada dengan aku tau lah macam mana aku nie. Dan aku sangat-sangat hargai semua kawan aku yg sudi berkawan ngan aku dan terima aku seadanya sedangkan aku bukan sapa-sapa. Nak kata anak agong tu  lain cerita la kan. Dan sekadar pengajaran untuk aku jugak, carilah ramai kawan yg betul-betul boleh dibuat kawan. 

Ma aku cakap, berkawan biar beribu, bermusuh jangan sekali. Okeylah ma..roger!!







=)



Past = Best teacher..





never forget your past. It's your best teacher..

yes. Absolutely. Benda ni boleh buat kita sedar siapa diri kita yg sebenarnya. Dan insyaAllah boleh menjadikan kita lebih bersungguh-sungguh untuk capai yg lebih baik.



Ingat molek!






mu nok wat gape-gape pon buat lah asal dok saloh di sisi agama. Nok berhibur ke nok gape ke. Tapi ingat, jangan sampai jadi 'najis'...

mesej yang pendek tapi tersangat-sangat padat.. (^_^)


Lelaki Rugi Kalau Tak Berjanggut

Assalamualaikum w.b.t..

Di zaman Rasulullah s.a.w. ada seorang sahabat yang berjanggut nipis atau jarang-jarang sekadar sehelai dua. Semasa beliau mengambil wuduk untuk bersembahyang di masjid, Rasulullah tersenyum dan memalingkan mukanya.

Sahabat itu pun merasa heran dan dia menyangka Rasulullah s.a.w senyum kerana janggutnya yang nipis itu dan memalingkan mukanya kerana tidak suka kepada janggutnya yang jarang itu.

Keesokkan harinya sahabat lelaki tersebut datang ke masjid setelah mencukur janggutnya. Apabila bertatapan dengan Rasulullah s.a.w, lelaki itu melemparkan senyuman tetapi Rasulullah tidak memandang langsung kepada lelaki tersebut.
Bertambah hairanlah beliau lalu diajukan pertanyaan kepada Baginda.

"Wahai Rasulullah mengapa hari ini kamu tidak senyum kepadaku seperti sebelum ini..?"


 Lalu Baginda menjawab..

"Sebelum ini aku nampak malaikat berebut-rebut untuk menadah air wuduk yang jatuh dari janggutmu.. tetapi apabila kamu mencukur janggutmu tidak ada lagi malaikat yang menunggu di janggutmu, wahai sahabat..."

Wallahualam~ 





#salam aidilfitri..




ambillah waktu..


"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.

Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. 

Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. 

Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. 

Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. 

Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. 

Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang 
menggetarkan hati. 

Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. 

Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. 

Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."








jika sentiasa..

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Salahkah aku, 
 jika sentiasa menyukai dia..
jika sentiasa mengingati dia..
 jika sentiasa merindui dia..
jika sentiasa menjadikan dia permaisuri di hati..
jika sentiasa mahukan yang terbaik untuk dia..
 jika sentiasa mahu jadi yang terbaik untuk dia..
jika sentiasa mahu berikan yang terbaik untuk dia..
jika sentiasa ingin belajar untuk jadi yang terbaik untuk dia..
jika sentiasa ingin bertaaruf dengan dia..
jika sentiasa ingin tahu tentang dia..
 jika sentiasa ingin menjaga dia..
jika sentiasa ingin dia ada..
jika sentiasa ingin berbual dengan dia..
jika sentiasa bersemangat kerana dia..
jika sentiasa ingin berubah menjadi seorang yang lebih berjaya kerana dia..
jika sentiasa cemburu dengan orang lain kerana dia..
jika sentiasa tidak mahu orang lain berada di hati dia..
jika sentiasa ingin setia dengan dia..
 jika tidak mengimpikan orang lain selain dia..
 jika sentiasa bercita-cita ingin berzaujahkan dia..
 jika sentiasa ikhlas menyayangi dia..
jika sentiasa berharap..


Sedangkan aku tahu, aku bukan yang terbaik..
Sedangkan aku tahu, ramai yang ingin memiliki dia sepertiku..
Sedangkan aku tahu, aku pernah menyakiti hatimu..
Sedangkan aku tahu, aku mungkin hanya mengelamun..
Sedangkan aku tahu, aku mungkin tidak ada di hatimu..
Sedangkan aku tahu, dia mungkin mempunyai rasa yang sebaliknya dari rasa hatiku..
Sedangkan aku tahu, aku mungkin tidak kuat untuk menerima jika suatu hari hatinya bukan padaku..
Sedangkan aku tahu, aku mempunyai seribu satu sebab untuk melepaskan dia tetapi aku berpegang hanya pada satu alasan untuk terus berjuang..
Sedangkan aku tahu, dia bukan milikku..
Sedangkan aku tahu, semuanya ketentuan Tuhanku..


Ya Allah, jika benar dia untukku, tetapkanlah hatinya dan hatiku..
Tetapi jika sebaliknya, makbulkanlah permintaanku, doaku.....
Iaitu jadikanlah dia teman hidupku..
Kerana aku juga tahu, Qada dan Qadar boleh diubah dengan doa dan usaha, 
Juga dengan izin-Mu..

Ya Allah, jika apa yang aku rasa ini adalah salah, bimbinglah aku, peganglah aku, pimpinlah aku, supaya aku tidak terpesong, tersesat sehingga lupa kehadiranMu..

Namun, jika apa yang aku rasa ini adalah tidak salah, janganlah engkau biarkan aku melebihkan "sentiasa" ku kepada dia melebihi "sentiasa" ku kepadaMu..


Dan sebagai pengakhiran, aku berharap padaMu, seandainya suatu hari nanti perkara yang paling tidak aku ingini terjadi iaitu melepaskan dia, kuatkanlah hatiku..
jangan biarkan aku menangis, jangan biarkan aku sedih..dan tolong, tolong berikan kebahagian kepada dia, dan kepada aku juga...

Aminn..


Ya Allah..Seandainya telah engkau catatkan dia milikku, tercipta buatku, satukanlah hatinya dengan hatiku. Titipkanlah kebahagian antara kami agar kemesraan itu abadi. Seandainya engkau takdirkan dia bukan milikku, gantikanlah yang telah hilang, tumbuhkanlah kembali yang telah patah, walaupun tidak sama dengan dirinya.
 Ya Allah Ya Tuhanku, pasrahkanlah aku dgn takdirmu. Sesungguhnya apa yg telah Engkau takdirkan adalah yang terbaik buatku. Ya Allah, Engkau saja yg maha mgetahui...



dia..





Celaka..



Bismillah...



na'uzubillah...semoga aku tidak tergolong dalam golongan yang celaka ini..
aminn..




#salam Ramadhan...(^_^)




Aurat Lelaki

Assalamualaikum w.b.t..
Selepas entri sebelum ini yg sedikit mengarut, hari ini aku nak share sesuatu yg mungkin dipandang ringan oleh ramai orang. Aurat lelaki. LELAKI. Lelaki pun ada aurat. Bukan wanita je. Asyik wanita je yg dapat nasihat or kena tegur,nah ambik ni untuk kaum-kaum adam pulak. Yela,banyak aku tengok ramai yg share pasal aurat wanita jeh. Asyik wanita jeh yg kena sound. Aurat lelaki nie jarang orang ambik peduli. Ya mungkin kerana aurat wanita lebih banyak or merbahaya dari lelaki. Tapi kena ingat,perintah menutup aurat nie datangnya dari Allah....



Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan saudara sesama Islam yg lain. Sesungguhnya semua yg baik itu datangnya dari Allah s.w.t dan yg kurang baik itu dari diri ini sendiri, tetapi hakikatnya semuanya adalah dariNya.

sumber gambar : facebook


Lelaki = Bola Sepak vs Wanita

1st case : (situasi : nak pergi tengok bola)

"Weh jom turun. Game dah nak start tuu. Nanti xde tempat pulak....".

"Kau gerak dulu. Ada hal jap.Hehehe...Copkan satu tempat untuk aku...",sambil pegang handfon or laptop.

"Awek la nie..hmm Okeh..."

///selepas 1st half : 

"Berapa dah? Sapa score? "     *baru sampai..

"Dah kena 2-0 dah..Nie sume sebab kau turun lambat r nie. Kata die hard fan. Cehh.."

"Hehehe sorry2..Ada masalah rumah tangga sikit.."

"Rumah tangga la sangat. Letih aku jaga tempat kau. Dah dekat 30 org tanye kosong ke x. And 30 kali jugak la aku jawab ada orang.."

"Hahaha..meh aku blanja horlick ais.."

"Haaa bagus jugak tu.. Kalau ada keropok ke lagi cun..haha"

"Yelaa.."


2nd case : 

//call
"Hello..Kau kat mana? Main futsal jom. Budak-budak dah ramai nie.."

"Weh sorry ar..Aku kat luar nie..Hehehe.."

"Aku tauuuuu...... kau kat McD kan? Stadi ke? Hahaha.."

"Hahaha sapa bagitau?"

"Adalah budak-budak nie. Budak-budak nie dah bajet yg kau xde kat dalam kampus. Xpe lah,jaga anak orang tu leklok. Tengah malam dah nie bro..kirim salam ah kat dye.."

"Hahaha..okay2..sorry weh xdpt join.."

"Okeh..xde hal llah..".         *susah betul orang 'ada tanggungjawab' nie... 
//letak fon

"Camne? Betul kan aku cakap yg dye keluar.."

"A'ahh.."

"Aish nak ajak lepak pon susah bila dah ada awek nie. Dulu selalu jeh lepak ngn kita. X kan miss punye main futsal.."

"Biarlah dye..Asal dye bahagia. Alah kalau kau ada awek kt sini pon mesti sama jugak kan..? Haha.."

"Ehh aku pulak. Tapi ntah la..Maybe kot.. Hahahaha..Dah kau tu?? "

"Eh aku xpe. Aku selalu bawak awek aku. Time main futsal pon dye join sekali..Kau je yg x nampak..haha"

"Ehh mana mana?? Kau bela.....hann... "

"ishhh...Dalam hati aku nie la..x kan dalam poket pulak..Kang lemas anak orang. Kehkehkeh.."

"Haduuwwww...eceyyy"

"Hahaha..jom ah main. Budak2 tu pon dari tadi tunggu kita.."


football explained to women..komfem x jatuh pakai boot nie
jeng jeng jeng....

Itulah kenyataannya. Bila seorang lelaki terpaksa memilih di antara bola sepak dan wanita,dia akan memilih wanita. Sama la macam aku. Aku pun peminat bola sepak jugak. Minat giler2 ah. Tapi bila mama aku x bagi aku pergi main bola or tengok bola sampai tengah malam,aku akur jeh sebab aku tau kalau buat muka sedih pon dye x kan layan. Tapi tu masa kecik la. Sekarang dah besar,dah pandai fikir mana baik mana buruk kan. Tapi bukan nie yg aku nak cerita sebenarnya. Wanita yg dimaksudkan kat title tu bukan la ibu kita tapi wanita lain. Maaf ma,anak ma curang jap ngan ma Nak cerita pasal wanita lain jap eh. Hiihihi..Jangan x masak nasi pulak malam nie....*malu pulok ase nak cakap pasal nie. Tapi x pe ah. Letih2 dah tulis panjang2 kat atas tu...think positif!! sekali sekala buat entri mcm ni x salah kan..=p


Okeh berbalik kepada tajuk asal, kenapa agaknya ek? Kenapa lelaki lebih memilih wanita berbanding minat dyorang. Bagi aku hanya ada satu sebab dye. Sebab yg satu tu benyawa dan satu lagi x bernyawa. Dan semestinya yg bernyawa perlu diberi perhatian. Dalam erti kata lain,kalau aku tengok bola ke x,xde effect pon kat aku. Player jugak yg dapat gaji. Menang kalah tu pon xde effectnye kat aku. Eh mungkin ada sedikit effect bila pergi kuliah pagi esok. Kalau team kalah bersedialah untuk dimaki. Kalau menang best la. Tapi lain pulak kalau x hiraukan yg satu lagi tu. Haaa alamatnye jimatlaaa topap kau seminggu.

Or adakah lelaki tu penakut? Hahaha..yg nie aku x tau la. Tapi mungkin jugak. Takut kehilangan. Team bola yg kita sokong komfem2 xkan hilang kan. Tapi yg satu tu boleh hilang bila2 masa jeh kalau x jaga elok-elok. See, ada dua perbezaan di situ. And aku pernah berdepan situasi di mana ada member aku gaduh dengan awek dye sebab dye x balas mesej masa tengok bola. Haa pandai-pandai la fikir macam mana agak-agak situasi nak tengok bola sambil tengok mesej. Mata ikan pon x dapat buat macam tu walaupun mata dye sebelah-sebelah. Or adakah salah seorang perlu beralah dan memahami?

Tapi ingat,semua benda ada penyelesaiannya dengan izin-Nya. So pandai-pandai la fikir sendiri macam mana nak buat. Nak handle dua benda nie,macam pepatah tarik rambut dalam tepung,rambut x bagi putus,tepung x bagi berselerak. Try fikirkan macam mana kita nak dapatkan semua benda tanpa perlu mengorbankan salah satu. X kan tu pun aku nak ajar. Kehkehkeh..

Aku pernah baca ada sorang mamat nie dye twit kat twitter," A real man will fight about football,not a woman,." Haa macam tu lah lebih kurang twit dye. Aku pon x ingat yg sebetulnya macam mana. Paham kan macam mana maksud dye? Aku pun setuju dengan apa yg dye cakap. Tapi.....

how about..

"A real man will fight about football..But a real man will killing about a woman"

aihh kata lautan api sanggup direnangi. Mana?? Mana??? Hahahaha..
But think positive..jangan fikir bukan-bukan. Kita orang Islam. Sekadar suka-suka buat quote boleh la..=)



wewitttt..wa sayang Chelsea FC wa,,Tapi cik PZ wa pon wa sayang..:p

p/s: akhirnya ada jugak idea nak update blog..^_^





zaman sekolah..

Assalamualaikum w.b.t

Seriusly,aku rindu zaman sekolah aku. Zaman nerd,zaman budak-budak baru nak up. Lately,aku banyak habiskan masa cari gambar-gambar kenangan masa zaman sekolah dulu. Kobek-kobek facebook member,laptop,tapi sayangnya banyak gambar aku yg dah hilang sebab 'ter'format hard disk sebelum nie. Sayu hati ini. (-.-)

Seriusly, aku rindu.......

-zaman berbaju kemeja putih berseluar hijau
-zaman berneck tie rapat ke anak tekak, berkasut kulit hitam segak bergaya
-zaman berbaju melayu putih bersamping hijau ke masjid, berbaju batik biru 
-menangis di public fon sebab homesick (time form 1 jeh)
-dibuli oleh senior,kena merangkak di bawah katil,tiup kipas sampai berhenti,tembak lampu sampai pecah,menyanyi,mengurut,gosok baju,ambik air bergelen-gelen,berbotol-botol kat dewan makan sebab bising dalam dorm. Dan aku masih ingat bila aku juz isi sikit jeh air masak,tapi selebihnya air paip dan air liur. Sorry senior..hahha
-mandi kolah
-mencari air satu sekolah kalo xde air kt asrama
-pergi sekolah setiap hari
-pergaduhan di perhimpunan sebab ada orang kentut tapi x nak mengaku n buat senyap jeh.
-saat pkHem wish birthday setiap bulan di perhimpunan
-menyanyi lagu Negaraku,lagu sekolah
-saat warden announce dorm yg x berapa nak kemas untuk balik semula ke asrama dan menerima 'hadiah' di sana.
-saat warden announce nama sapa yg x pergi kelas mengaji
-tidur dalam kelas
-x siap kerja BM
-balik sekolah awal kalau cikgu ada meeting
-berlari ke dewan makan masa makan tengahari sebab xnak berebut. Masa nie la peperangan biasa berlaku sehingga nasi bertaburan di atas kepala. Tapi bila dah jadi senior x risau sebab boleh potong line. Sorry adik-adik. Aku tau masa korang jadi senior korang buat jugak.
-panjat koridor
-ponteng prep petang
-kena kejar dengan cikgu sebab lambat pergi prep,pakai stokin kat tangga sambil berlari
-pergi prep petang tapi tido
-main bola kat padang
-baju,stokin,selipar jepun kena rembat
-berlari berkain pelikat ke masjid dikejar pkHem
-berjemaah di masjid masa maghrib ngn isya'..kadang-kadang ponteng
-suruh adik-adik mengurut
-skodeng muslimah..*aku x buat.. kehkeh
-kena kejut subuh dengan rotan..*aku jarang kena..kadang-kadang..
-baju kau baju aku,baju aku baju kau,barang aku barang kau,barang kau barang aku jugak
-pergi mintak syiling dengan adik-adik sebab nk bergayut
-suruh junior belanja meggi
-buli adik-adik surh pergi ambik air. Tapi yg pasti aku suruh dye minum dulu sikit. Lepastu suruh bersih dorm pulak,suruh menari..macam-macam lahh
-tidur atas katil double-dacker. Tidur double bila dengar ada orang jumpa hantu
-cakap yg sekolah nie macam jail. X nak balik sekolah kalau cuti
-n macam-macam lagi lah.............................................



aku dulu pustakawan jeh. X boleh jadi prefect sebab aku baik sangat. And lagi satu,aku kan ulat buku..kehkehkeh  

Haihh kalau nak cerita memang x habis.
Tapi tu la kenyataanya. Zaman sekolah adalah zaman yg banyak mengajar untuk jadi seorang yg matang.
Aku ingat lagi kata-kata seorang senior selepas dye buli aku.

"Rilek ahh.. Benda nie akan jadi kenangan kat korang bila korang dah habis sekolah nanti. And kenangan untuk geng-geng aku jugak. Nah ambik mentos sebijik sorang...hahaha".

.....siap bagi mentos agi lepas buli bagai nak gila..

Yes,and now,aku dapat rasa semua tu. Semuanya hanya tinggal kenangan manis walaupon masa tu kita rasa tu la benda paling pahit yg pernah berlaku dalam hidup kita.





p/s : Always remember from where you come and who make you up..(^_^)






.s.m.o.k.e.


popeye the sailorwoman..popp popp

Assalamualaikum w.b.t..
Hari ni aku nak cakap sikit pasal smoking. Aku rasa aku belum pernah buat entri pasal nie. Kalau ada pon mungkin kali ni lebih banyak pendedahan yang membolehkan kita sama-sama ambik iktibar mengenainya. Ayat macam skema budak nerd. CEhhh..

Banyak benda yang aku nak cakap pasal benda nie sebenarnya. Dan mungkin pasal apa aku nak cakap ramai yang perasan tapi buat-buat x perasan. Because i'm a boy. Tapi angan cakap perempuan xde yg smoke k. Aku pernah kerja ngn bos wanita yg smoke. Tapi dye baik jeh. And i have a lot of friends yang smoking. Tapi sebelum tu,ada sapa-sapa yang x tau smoking tu ape? Smoking nie macam nie,apa kata korang ambik duit RM10,lepas tu gulung,letak kat mulut,lepas tu bakar,lepas tu hisap asap dye. Haa macam tu la lebih kurang. Ada jugak aku pernah dengar orang buat spekulasi pasal smoking nie, dye cakap macam letak mulut  dekat ekzos kereta,lepastu isap asap dye. Pedihh..Tapi tu bukan aku cakap k,orang lain yang cakap.

Okeh,kita mula dengan sebab smoking nie. Ada banyak sebab seseorang tu boleh start smoking and yang paling ketara yang aku rasa ialah sebab pengaruh kawan. Biasanya naluri untuk mencuba sesuatu yang baru nie lahir bila kita masuk ke alam remaja. Sebab tu la ramai yg start smoking masa kat sekolah menengah. Mula-mula rasa macam nak try suka-suka jeh tapi lama-kelamaan benda tu jadi ketagih. Ye la,bila tengok member boleh wat keluar asap bulat ke,cool beb. Tambah pulak nampak macho gitu. Pergh kalo awek tengok mesti dye akan cakap, "Wah wah dye semonking laaa.. mannchownyee mannchownyee,,(sambil kelip2 mata,tepuk2 tangan..)" ..And aku sendiri pernah try benda tu mase kecik. Tapi alhamdulillah,aku x rasa pape yg best mase smoking tu. Apa aku rasa hanya best sebab dapat buat keluar asap. Bro, ape celup smoking. Wa x smoking pon wa macho jeh. Siap Preity Zinta agi minat wa. Preity zinta wa marah tau kalau wa semonking. Dye x nak jadi janda awal dye cakap. Siap ugut wa agi, "Kalau u x sanyang i, pegi letak muka u kat ekzos moto bapak i,bia kasik cepat mati. Boleh i kawin dgn orang lain terus. So xde lah i dapat status janda.." Hambek hang..

Aku sebenarnya xde hal dengan orang yg smoking nie. Ramai jeh member-member aku yg smoking. Aku okay jeh ngn dyoraang. Lepas makan lepak hisap rokok sekali. Tapi wa isap straw je. Minum air kosong sambil tiup straw dalam air nak kasi jadi gelegak air tu sebab milo dah abis. And dyorang okay,dyorang hormat aku. Walaupon aku okay jeh dengan asap rokok tapi memang aku tau yg perokok pasif lagi bahaya dari perokok aktif. Tapi x kan wa nak pergi menyorok bawah meja kan. Tapi seriusly aku x kisah pasal member2 smoking. Asal dyorang x guna duit aku. And memang dyorang jaga aku dari terlibat ngn benda nie. Pernah sekali member aku cakap kt member aku sorang lagi, "Kalau aku tau kau ajar dye isap rokok,siap kau.." and satu lagi,"Memang aku akan berhenti isap rokok kalau aku tau yed isap rokok.." (Terharu wa).Tenkiu kawan-kawan..

Kadang-kadang rasa segan ngn kawan-kawan sebab wa x smoking tu ada r jugak. Kadang-kadang terfikir nak try suka-suka sebab nak sesuaikan diri dengan situasi tu ada jugak. Ye r kalau mase lepak ramai-ramai ngn member2 yg smoking,wa sorang je yg x. Tapi seriusly wa cakap,wa still ingat orang-orang yg wa sayang. Ma abah wa,adik kesayangan wa,cik eity zinta wa. So wa batalkan hasrat murni wa untuk berjinak-cermat ngn asap ni. Rasa sayang wa kat orang disekeliling wa and diri wa sendiri wa lebih kuat dari rasa nak isap rokok. Tapi tu x bermakna member-member wa x sayang diri dyorang. Mungkin pengaruh yg bawak mereka jadi mcm tu. X boleh nk salahkan sapa2 sebab masing-masing pilih jalan masing-masing.

okeylah,kat bawah nie ada video best and sangat berguna. Komfem sakit hati budak besar kena dengan budak kecik. HAkhakhak..Layan..






p/s : pesanan penaja..
semalam pegi Tok Aman Bali Beach Resort..ambik gambar ni..cantik x? pemandangan matahari terbenam..i like it..
*without editing,just use sunset landscape mode




wa ase wa dah minat ambik gambar.. ^_^










i want all of this..!!

Assalamualaikum w.b.t..
waaa lamanya x update blog. Sebab tahap ketiadaan kemoodan untuk mengupdate blog sangat tinggi. But today i want to say that i want all of this..!! Seriously,,,all of this.... =DDD


ini mainan budak besar okey..
ada sapa-sapa nak bagi x?? hehehe..its okay,nanti aku beli sendiri..




Kerana aku seorang LELAKI..

Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah.. Masa tengah main-main Facebook tadi aku ada terjumpa satu artikel ni. Dan aku rasakan artikel ini sangat memberi inspirasi kepada aku sebagai seorang lelaki. Yelaa aku pon dah besar kan. So aku rasa benda ni sangat penting..Tapi sebelum tu aku nak highlight kat sini yg aku lebih tekankan artikel ni sebagai tanggungjawab seorang syabab yg bakal menjadi seorang KETUA dan seterusnya seorang IMAM. Bukan cara-cara nak kawin okeyyyyy. Enjoy..(^_^)


Carilah Lelaki yang Mampu Jadi Imam

“Abang..hari tu ingat period dah habis. Ayang dah mandi, dah solat. Tapi hari ni keluar balik..kira period balik ke bang? ”
” Maybe kot. Try search kat google..”
” Dah tapi macam tak paham sangatla bang. Erm, Kak Erma cakap dekat masjid belah pagi ada kuliah muslimat, ada ustazah ajar masalah-masalah macam ni..”
“Buat apa..cari je kat youtube. Banyak kuliah-kuliah dalam tu. Lagipun abang sibuk, mana sempat nak hantar nak ambik kat masjid..”
Dan si isteri terus terdiam. 3 tahun perkahwinan, isu yang sama berulang, si suami pula terus menerus memberi alasan.
*****************
Asal kepada seorang wanita adalah pengikut. Ertinya, dia berhajat kepada pemimpin dan pembimbing.
Asal kepada seorang lelaki pula adalah ketua. Ertinya dia merupakan seorang pemimpin dan pembimbing.
Sebab itu dianalogikan suami sebagai imam.
Apa peranan imam dalam solat?
Guide makmum, kan? Apabila selesai dibaca Al-Fatihah, makmum mengaminkan bacaan tersebut. Apabila imam rukuk, makmum ikut rukuk. Apabila imam sujud, makmum ikut sujud.
Bagaimana pula jika imam tersalah rakaat? Atau terlupa dalam bacaan surah?
Makmum menegur. Lelaki bertasbih, perempuan bertepuk. Ada tatacara dan tertibnya.
Analogi ini suatu yang besar jika benar-benar diaplikasikan dalam hidup.
Dalam solat, ada imam dan ada makmum dengan segala tatatertibnya.
Di luar solat, ada ketua dan ada pengikut dengan segala undang-undang dan aturannya.
Begitulah indahnya Islam. Ia datang untuk menjernihkan hidup manusia dan memastikan manusia hidup dalam aturannya yang benar, betul dan tepat.

PERKAHWINAN
Ia bukan perjanjian sehari dua atau sebulan dua. Bukan juga sampai tua.
Ia perjanjian sampai mati.
Justeru, sebelum berkahwin, mesti fahami peranan masing-masing dalam perjalanan panjang tersebut.
Suami terutamanya. Jangan seronok sahaja kerana digelar ketua. Tetapi tidak pula bersedia bersungguh-sungguh untuk menjadi seorang ketua.
Ada tanggungjawab yang besar Allah bebankan seusai lafaz akad nikahmu.
Jangan hanya seronok tersengih-sengih dan bergambar mesra ( kemudian ditayang sehabis bangga di alam maya ) tetapi bab bersuci pun entah ke mana. Haid dan nifas dianggap sebagai ‘bab orang perempuan’ yang tidak perlu diketahui oleh lelaki.
Sebab itu tidak pelik, ada suami menengking isteri bila disoal tentang itu.
” Awak kan perempuan? Hidup dah bertahun-tahun takkan awak tak pandai-pandai lagi bab tu?! ”
Suami yang bertanggungjawab tidak akan mengungkapkan kata-kata seperti itu. Hakikatnya, ia adalah ungkapan alasan bagi suami yang mahu lari dari tanggungjawab.
Bukankah mengajar isteri fardhu ain itu suatu perkara wajib bagi suami?
Bukankah kalau isteri jahil tentang bab-bab haid, nifas, istihadhah dan sebagainya maka suami yang akan menanggung dosanya?
Bukankah menjadi kewajipan bagi seorang suami menghantar isterinya ke kelas agama jika dia tidak mampu mengajar perkara-perkara tersebut?


MENCARI SEORANG IMAM
Tak kacak tak apa, sebab lelaki memimpin bukan dengan kekacakan.
Tak kaya tak apa, sebab kekayaan bukan asbab hebatnya kepimpinan.
Ada lelaki rupanya tidak kacak, kulitnya gelap tetapi penampilannya kemas dan kefahaman agamanya cukup baik.
Namun ada ramai juga lelaki yang kacak, tetapi rambutnya panjang tidak terurus, pakaiannya selekeh dan tidak langsung menggambarkan ciri-ciri seorang pemuda Islam. Kefahaman agama dianggap perkara remeh.
Saya sebutkan ini kerana saya kira, memilih seorang imam tidak mudah.
Mungkin ramai wanita akan bertanya, bagaimana mahu memastikan dia seorang imam yang baik?
Ada yang merasakan lelaki kaki masjid itu terbaik sebagai imam.
Ada yang merasakan lelaki pandai bertazkirah agama itu terbaik sebagai imam.
Ada juga yang merasakan lelaki ‘berpengajian agama’ itu paling baik sebagai imam.

Saya geleng kepala.
Sungguh. Ia susah kerana sebagai manusia, kita hanya penilai zahiriah sedangkan batiniahnya, hanya Allah yang tahu.
Pun begitu, saya suka mencadangkan.
Sebagai wanita, anda diberi satu tempoh yang istimewa sebelum anda sah bergelar isteri kepada seorang lelaki. Tempoh itu dinamakan tempoh ‘suai-kenal’ atau istilah rasminya , bertunang.
Ramai orang tidak menggunakan tempoh ini sebaik mungkin. Ada yang belum apa-apa, sudah meletakkan ‘sepenuh ketaatan’ kepada si tunang. Ada yang melayan borak siang malam sampailah kepada bertemu di taman dan tengok wayang.
Jangan tiru tabiat-tabiat seperti itu. Bukan sahaja agama mengatakan ia sebagai tidak baik, bahkan akal juga mengatakan demikian.

MANFAATKAN TEMPOH BERTUNANG
Itulah satu-satunya tempoh terbaik untuk anda menguji sejauh mana si lelaki mampu menjadi imam kepada anda nanti.
Menguji itu tidak salah. Gunalah pelbagai method yang ada. Jangan mengintip dia di bilik tidur sudah.
Antara method yang mungkin anda boleh gunakan adalah, method perbincangan.
Jangan lupa, waktu berbincang itu, antara anda dan dia bukan suami isteri. Justeru, tidak ada ‘kewajipan’ sebagai isteri yang perlu anda tunaikan di ketika itu. Demand anda masih tinggi. Anda masih boleh mengatakan ‘tidak’ kepada dia jika tidak kena caranya.
Method berbincang, jika kena caranya, boleh memberi gambaran yang baik adakah si lelaki sudah menepati ciri-ciri seorang imam ataupun tidak.
Malangnya, method perbincangan ini tidak banyak digunakan dengan betul. Antara sebab utamanya adalah, sudah jatuh hati dan berpendapat, tiada jalan untuk berpatah balik melainkan meneruskan perkahwinan, biarpun tersingkap seribu kekurangan.
Tanpa sedar, ia mencacatkan hikmah sebuah pertunangan.


ASALKAN DIA BAIK ?

Biarlah dia tidak pandai agama pun, asalkan dia baik. Dia sayang saya, prihatin dan saya yakin dia mampu membahagiakan saya.
Alhamdulillah, anda telah menemui seorang lelaki yang baik.
Tetapi kita di sini tidaklah bercakap perihal baik atau tidak.
Sama juga dengan soalan skeptik : habis, orang tutup aurat semua baiklah?
Ustaz Azhar Idrus jawab : belum tentu, tapi orang yang baik mestilah akan menutup aurat.
Ini pun serupa. 



Bukanlah lelaki yang meremehkan soal agama itu tidak baik, tetapi seorang lelaki yang baik pastilah tidak akan meremehkan soal agama.

Dia pastilah seorang lelaki yang benar-benar mempunyai ciri-ciri seorang imam.
Nah, carilah lelaki jenis itu sebagai suami. Lelaki yang mampu menjadi imam, dalam dan luar solatmu.
Lelaki yang bertegas denganmu dalam hal-hal agama, dan berlembut denganmu dalam hal-hal dunia.
Bukankah dirimu mahukan perkahwinan itu sampai ke syurga? Bagaimana mungkin seorang lelaki yang tidak tahu jalan ke syurga boleh membimbingmu untuk sampai ke sana?
Buatlah pilihan dengan bijak.


Carilah untuk dirimu seorang IMAM, bukan semata-mata seorang jejaka.

“CARILAH”
LELAKI yang MAMPU menjadi IMAM untuk KAMU,
Yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila MELIHAT
KESAKITAN KAMU KETIKA MELAHIRKAN ZURIATNYA ,
Dan LELAKI yang MEMBANGUNKAN KAMU untuk BERIBADAT
BERSAMA – SAMA DI SEPERTIGA MALAM .
JIKA PENCARIAN ITU TELAH KAMU TEMUI , JANGAN LUPA
BERSYUKUR KEPADA-NYA . jadilah, PERMAISURI HATINYA , PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA, PENGUBAT RINDU dan LARA.





sekadar perkongsian..
(^_^)






There was an error in this gadget