Pages

beradap dan bersahabatlah dengan DIA...

Ketahuilah saudara-saudaraku, sahabat sejati yang tidak pernah berpisah dengan kita itu adalah pencipta kita yang Maha Agung yakni Allah SWT. Maka bersahabat denganNya juga ada adab-adabnya yang harus kita pelihara dan lazimi.
Di dalam kitab ‘Bidayatul Hidayah’ karangan al-Imam Hujjatul Islam al-Ghazali r.a. ada menjelaskan adab-adab persahabatan dengan Allah dan adab-adab itu seperti berikut:


1. Menundukkan kepala di hadapanNya
2. Merendahkan pandangan di hadapanNya
3. Menumpukan perhatian kepadaNya
4. Mendiamkan segala anggota badan
5. Bersegera mengikuti perintahNya
6. Menjauhi laranganNya
7. Tidak menyangkal perbuatanNya (Tidak menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap takdirNya)
8. Mengakali zikir (ingat) kepadaNya
9. Melazimi fikir akan qudratNya
10. Mengambil yang hak dan meninggalkan yang batil
11. Putus harapan daripada makhluk
12. Tunduk kerana kehebatanNya
13. Pecah hati kerana malu daripadaNya
14. Merasa tenang dalam kehidupan kerana percaya dengan jaminanNya
15. Bertawakal (berserah diri) kepada kelebihanNya kerana percaya dengan pilihanNya


Persahabatan dengan Allah itu sangat indah, sehingga merasa cukup segala-galanya dan tidak memerlukan sesuatu yang lain lagi selainNya. Maka ambillah sedikit dari waktumu untuk merenung dan bermuhasabah diri kerana itu yang akan mendekatkan dirimu kepadaNya lalu menginsafi diri sebagai seorang hamba.

Sedarlah bahawa dunia ini sudah hampa dari manusia, siapa lagi yang boleh diharapkan kalau bukan Kekasihmu sendiri iaitu Allah SWT. Takkah terasa malu bahawa setiap hari kita dikurniakan rezekiNya sedangkan kita jarang mentaati perintahNya, tetapi sesaat pun kita tiada masa untuk mengingatinya apalagi mengucapkan rasa syukur seikhlas hati.

Sama-samalah kita perbaiki hubungan kita denganNya agar kita tidak tergolong dikalangan orang yang rugi dan jauh dari rahmat dan redhaNya. =)

kena tanda dahhh…

 

wokeh,,nie first time ak try guna Window Live Writer…kuno ke? erm,,x kot…juz baru try jeh…hehehe

berdasarkan tajuk di atas,sume pandai bace kan??

so dengan ini,saya dengan sukacitanya ingin mengisytiharkan yang saya…………………………………………………………………..

 

 

 

 

……………………………..sudah……………… ada……………… yang………………ORDER………………….

 

senang citer ak nie da  ada orang punye laa..aishh malu plak wase..huhu…

nak tau sape????

 

 

chek diz out……..hehe

 

 

doralin2[1]

kenal x sape nie?? name dye DORALIN…coomel kan? sbb tu name samaran dye doralin…sbb comel cam doralin..kehkehkeh…

sbnrnye tuan empunya badan xnak ak letak name sebenar dye kat sini..myb lom sampai mase lagi utk gtau orang ramai sal kami..so ak letak name samaran dye jeh…..so lau nak tau sape,xyah tau r..tau doralin udah yer…hehehe

 

mesti ada yg terfikir nape ak wat entri nie kn…adakah saje-saje nak menggatal or apekebende…nak tau x nape??? mak ak cakap,xbaik ckp bohong..so ak akan bercakap benar disini yg,,,,,,,,,,, ak telah disuruh oleh doralin di atas utk wat entri nie…katanya supaya ak tidak akan dikidnapp oleh kucing-kucing perempuan comel yg lain..wahahahaha..DORALIN JGN MARAH EA………peace!!! hakhakhak….=p

 

okeylah,,meh nak gitau cket sal buah hati ak nie,,orgnye sgt baik…mcm doraemon r..kan doraemon baik,,slalu jeh tolong nobita..tambah lak lam kelas ak td mdm ad citer sal doraemon..cam  kena jeh..haha..,n ofkos laa,agama yg menjadi sandaran utama…..hehehe…….=p 

 

camnie r lebih kurang tuannye,,,nak lukis btol2 xreti,,,,,,,,IMG0506A

 

oraitt,,nanti bile sampai masenye,akan keluarlah siapa yg berada disebalik DORALIN itu……..so tunggu dan lihat ye….lalalalala~~~~~~

k dah,,entri2 gini xbleh tulis panjang2,,nt mengarut plak..kang abeh sampai planet namek ak citer….ok lah,,chow dulu..salam ukhwah…

peace no WAR..majulah whiteredblackred.blogspot untuk negara,,,,,,(^_^)



nak baiki balik...

ak nak baiki balik ape yg ak dah wat silap..ak nak baiki sendiri..sampai sume jadi ok balik..ak da wat owg terasa ati ngn ak,,ak nie kdg2 cpt emo gak kan..muka selamba tp dlm hati ad taman kot..so bile dlm ati ad tmn,ad r ulat2 beluncas yg mkn daun cket..normal r kot..tp tu r,,kdg2 emo ak nie xbetempat..selalu x fikir pnjg..cpt jeh nak melenting...


haihh..camne r ak nak tebus balik ek.. myb susah dah org nak trima balik..perangai ntah ape2..suke jeh wat mslah..tp bile dah kantoi,mula r mitak maaf..pastu wat balik,,mtak maaf,buat lagi.....bile da byk kali camni,mst r org da susah nak caye..tp siyes ak ckp,ak xpnah ase besalah camnie..yg nie r ak ase paling teruk yg pernah ak wat..nak tdo mlm pon susah..tp pdn r ngn muka kau..sape sruh xpk lu sblum wat sesuatu..ikutkan sgt perasaan smpai perasaan org len ko abaikan...prinsip diri pon tinggal kat belakang..jaga hati org laen sblm jaga hati sdri,,hampehh,,ak dah rosakkanya,,kat org yg ak syg lak tu..hushhh..




but ak harap ak dpt selesaikan sume nie secepat mgkin..ak xsnggup org tawar hati ngn ak lame2..sedih woo..tp nk wat cmne..salah ak jgak..xpe lah,,bile sume da selesai,ak nak lupakan sume nie..mtak2 sume jd normal balik jap ag,,,huhuhu..amin...




bile lelaki cakap sal kawin..

KAHWIN..???? wahaha.....agak2 bile dgr perkataan nie ad ase heppy ke seram?? ak pon xtau nak ckp camne...............................(-.-!)


kisahnye bermula bila kami duduk lepak bersama mengisi mase lapang apabila xde kelas..mula laa keluar bab kawin,,,tp ape yg ak komfem perbualan kami sbg lelaki sal bab nie mmg lari 360 dgree drpd owg ppuan bckap..nak tau ape antara isi-isi pentingnye?? *teringat kata2 cikgu bm ak dulu.........


ok ni antaranya ...

*sape tanak kawin...??

  -jwpn kami,,"aishh soalan,,,org giler pon nak kawin...org abnormal jeh yg xnak kawinn..."

  -jwpn ppuan,,"kawin??? waaa bestnyeee..!! nak3..!!! nak kawin ngn yg hensem2,kaye,,pastu blablabla..."
                                                                       *pdhal xtnye pon ag nk kwin ngn sape....


*bile nak kawin...??

-jwpn kami.."eh mesti r nak kawin awl....lau boleh mase blaja da nak kawin..tp myb pas keje lu kot 2 3 taon..nak beli kete,rumah luu..simpan duit lu..nak bagi anak org makan kn..bukan anak kucim.."

-jwpn ppuan,,"nak kawin ngn Aaron Aziz laa,,eh jap,,dye da kawin r..Salih yaacob dah pon cukup kuota..erm korea pon ok r..tunggu dyorg masuk minang r..bile2 pon xpe...skrg pon ok....hihihi.."

4 tuu...

*ape yg korang risau lau nak kawin...??

-jwpn kami.."perghhh of kos r duitt derr,,, perbelanjaan yg semakin mahal skrg nie..elektrik naik,,msti r hantaran pon naik..xde 30ribu xleh kawin bro..sume kita tnggung kot..tmbh plak makin bekerjaya bkl isteri korg,,makin mahal skrg nie..tp xpe r,,ak nak letak syarat,,sape nak kawin ngn ak kena murah2 jeh..lau mahal cari org len...wahaha.."

-jwpn ppuan.."risau nk pilih baju kaler ape,,takut org kate xchantekk laa...makeup nak order kat mne..inai smpai lengan sempat kering ke x...xnak r guna cekelat,,nt nk suh bkal husband i tempah handkerchif nk bg kat kkawan nt.."
*bab nie ak pon risau...duitttttt..huhu

*pas kawin nak anak bape org..??

-jwpn kami.."nak cukup satu team bola.....hehehehehehehe..selagi termampu la katekan..wewittt.."
-jwpn ppuan.."ingt kite nie kilang...huh.."

*agak2 korang nie pilihan bakal pak or mak mertua korg..??

-jwpn kami.."entah lerr..mitak2 laa trime..bkn ape,,skrg nie rmai yg pilih kerjaya or ape2 je r..xmcm org dulu2..skrg lau tanye kije ape,jwb drebar jeh mmg kene rijek r...*yg sbnarnye drebar kpl terbang..xke nanye?? so tgok r ape yg penting ye...duit bkn penentu kebahagiann..hehehe.."

-jwpn ppuan.."kna blaja masak nie,,haishh risau btol..kerjaya?? erm myb gak r..huhu.."




haaa,,ak mls nk tulis pnjg2..nt boring plak..so perbualan kami berakhir di situ..n perbualan di atas xde kaitan dgn sape2,yg masih hidup atau yg sudah mati mahupun yg sedang koma..

ok last,,credit tu geng2 yg menyertai perbincangan dewan rakyat hari ini..:

_syamir
_yus
_jan
_manul
_n last,,ak sediri..hehe..


ok sampai bertemu lagi dilain ketika,,di lain hari,dilain mase dan ketika..

jgn marah ak,,bukan ak yg wat equation nie..huhu

chow!! 

assalamualaikum..




malam nie nak jiwang..hehe

i want to be this kind of man for you...

WHAT ARE WORDS


Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
Anytime you whisper my name, you'll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I'm meant to be where I am
And I'm gonna be
Standing right beside her tonight

And I'm gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

p/sAnywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
And I'm gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

I'm forever keeping my angel close..






p/s:plizz let me know why...
p/s:gudnite........................


2 dalam 1..

okehh,,first ak nak ckap sal mlm nie adalah mlm last tido kat umah sebab esok da kna balik kampus...argghh malas btol ase..malas nk kemas baju,malas nk tinggal umah,kucing2 sume,,malas segala-galanya r..hadoii..tp nk wat camne..berkorban ajelahh..nak gi tuntut ilmu kan...ibarat sabda Rasulullah s.a.w..

"siapa yang keluar menuntut ilmu maka dia keluar berjuang fiisabilillah sehingga dia kembali.."

berdasarkan ape yg ak paham la kan sal hadis kat atas tu,,kita keluar gi belajar nie ibarat tengah berada di medan perang dan berperang demi Islam,,betapa mulianya menuntut ilmu nie..so kita nie sbg manusia kena r belajar..lagi2 sal akhirat..tp ramai org skarang nie juz kejar yg duniawi semata-mata..sbg contoh la kan,belajar dah pandai,tp aurat ntah kemana..sekadar peringatan kpd diri ak sdiri jgak..ak pon bknnye sempurna..ak pon manusia biasa yg xpernah miss wat dosa..banyak ag benda kena belajar..kalo nak diukur banyak mane ilmu yg ada,apelah sgt..ckit bbenor..ciput gilerr..lekat kat celah gigi..n memang ak ngaku yg ak nie bukannye rajin sngt pon..kuikuikui...*pandai jgak ak bcakap ea?? hahaha..


ok lah..mood rajin da ilang..so time to stop n tido..agpon lappy nie tibe2 wat poblem..noti battery xkuar..time ak gune battery nie r dye poblem..kalo tibe2 mampus x ke nanye..huhu..nk g amek charger,malaaaass,,haa kan ak da ckp,ak bknnye rajin sgt,,,hehehe...
chow dulu...assalamualaikum~~~~




cita-cita semasa kecik..

assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...*ntah pape

wokehh,,malam nie ase cam nak cakap sal cita-cita ak mase kecik..banyak giler plak cita-cita mase tu..mesti sume orang banyak cita-cita kan mase kecik..so sape yg nk kongsi cita-cita korang,,komen r entri nie nt..haha..
n kebanyakan cita-cita ak la kan ak ase sumenye berpunca drpd citer-citer kat tv..pengaruh betoll r tv neh..jom campak tv sume ke laut..tp lau sape2 yg pkai plasma tu xyah campak,bagi ak jeh..drpd korang membazir,baik wat amal jariah,,

okehh,,intro pnjg xguna,,nt boring wa bosan plak...haaa ak da start malas nk type penuh..so pandai2 r ye..haha..

ok jom start,,,cita-cita yg first ak ase nak jadi neh...OTROMEN,,


sumenye sbb nampak cam hero r..nak jadi hero jugak..penyelamat bumi la katekan..body plak 6pack tu..mmg xkan kalah..pastu lepas kalahkan musuh,terbang gitu jeh,,xyah kemas balik bangunan2 yg dah besepah mase berlawan td..cool kan?? 


second plak ak nak jd POWER RANGERS MERAH...


bagus cita-cita ak yg nie..memerlukan teamwork..tp walo camne pon mesti akan menang gak lau lwn ngn raksasa..tp ade satu yg best ialah sbb ad power rangers pink..besenye si merah nie kamcing ngan si pink..tambah lak korang perasan x lau sape2 yg jd si pink nie msti cun kan..wahaha

bile tgok citer sal bomba plak,ak start r nak jadi AHLI BOMBA yg berkaliber..


"jadi bomba best r..bleh main ngan api,bleh selamatkan orang..nak jadi bomba r.."
kataku ketika itu...

tibe-tibe tv2 ad citer Roda2 Kuala Lumpur plak..mule la nak jd POLIS TRAFIK..tgok Gerak Khas nk jd polis bese plak..


jgn salah sangka ye..ak amek gambo nie sbb gambo nie yg paling cpt bukak time ak open new tab kat google..haha..beso kan moto dye..sbb tu nk jd polis trafik,,dpt plak kejar penjenayah,,perghhh stail giler  r men cilok2 kat jln raya..

wokeh,,,yg nie plak cita2 ak xbkaitan ngn citer kat tv..ak nk jd TENTERA UDARA la plak..


stail r plak gambo nie..kna denda kot..haha..ok mulenye sbb ak ad sorg pakcik yg keje askar..siap bjanji ag ngn sepupu ak yg merangakap anak kpd pakcik ak tu,,dye nk jd tentera laut..tp sumenye hampehh..hahaha..

haa yg nie mmg part yg paling ak xsbr nk citer,,ak pernah bercita2 nk jd DRIVER BAS EKSPRESS tu..haha
nie r bas yg ak selalu naik..lawa kan??
nie lak game yg ak slalu maen..
nak tau nape?? xtau r nape ak ase cam minat giler kat kokpit bas yg stail cam kokpit flight,tombol gear dye,ngn stereng bas tu yg besor..pastu cara dye amek side nk masuk simpang,,,perghh ak ase cm lam idop ak nie,ak nak try pandu bas skali..nk tau camne ase bwk benda besar nie..tambah lak mse kcik ak ad byk menan bas..haha..




perghh byk kan,,tu yg ak ingat r..ase cam ad ag yg len tp da tak ingat da..so sape2 yg nk kongsi cita2 mase kecik,,silalah komen ye...hehe..wutwuttttt..ok r,,chow dlu..as salamm...=)



There was an error in this gadget