Pages

Bluetooth vs Wi-fi...


betul ke nie??



ermm maybe...tapi bukan sume kan??
....hahaha
but i want to add some more..

if a man like a Bluetooth,biasanya apa-apa device yg kita dah add jadi 'member' bluetooth kita, device-device tu x kan hilang selagi kita x delete kan... kecuali bila dah penuh, so terpaksa la delete.. and its fixed.. it's mean,just same with a man.. even lelaki tu pergi mane-mane pon, dye still akan bawak 'device' yg pernah 'connect' ngn dye.. x kisah la bawak dalam hati, or fikiran, or dalam poket sekali pon... *kalo x debab laa..;p... mereka x kan delete 'device' tu selagi bukan dalam keadaan terpaksa.. dan selagi 'device' tu dirasakan penting, memang tidak akan didelete... mungkin dye akan cari device yg dah lama sangat utk didelete.. yes,, walo laki nie nampak macam kadang-kadang no respon, blur, suka buat bodo, tp kat dalam hati dye begitulah realitinya... same as Bluetooth... dye x kan berusaha untuk delete 'device' tu selagi dye rasa 'device' tu  bermakna bagi dye.. (based on experiment..:p)

okeh next, Wi-fi... aku rasa pendapat kat atas tu betul.. ye la kan.. of course para wanita akan mencari sang arjuna yg paling kuat, the stongest one.. tapi kalau kita tengok macam mana wi-fi tu sendiri.. sekali kita pergi tempat ni, banyak connection wi-fi ada.. boleh pilih yg mana nak.. pergi kat sana pulak, wi-fi lain pulak ada.. but mesti pilih yg without password right?? so, its totally not permanent.. dan sering bertukar-tukar.. perempuan macam tu ke? aku x tau... hahaha.. mybe betul, mybe x.. tapi nie just pendapat aku.. aku cakap based on ape yg aku pernah tengok... contohnya kat facebook.. n aku rasa orang lain pon pernah ada pengalaman macam aku.. n aku tengok ramai friend perempuan aku kat facebook yg senang tukar 'line wi-fi'.. hari nie status jiwang bagai..-with si polan... selang dua tiga hari pannggg status marah-marah, status lepas tension, status lepas perasaan.. nampak dah nak clash... lepas tu mula tukar relationship status.. lepas tu mula status makan hati pulak... dua tiga hari lepas tu pulak in a relationship with orang lain dah ehh.. adehh.. mungkin dye dah jumpa 'wi-fi' yg x berpassword yg lain...-.-"

aku bukan nak troll kaum wanita sekalian.. kan aku dah cakap, x sume orang macam tu kan... x semua okehh.. but it's reality.. for some people in this world.. aku bukan nak backup kaum lelaki.. mesti ada yg cakap macm tu kan? hahaha... ye la, aku kan lelaki.. mesti aku backup lelaki.... hakhakhak...

tapi ape yang sebetul-betulnya ialah lelaki dan wanita nie saling memerlukan.. sama macam laptop aku nie.. butang untuk on wi-fi ngn bluetooth dye letak skali.. dalam satu butang.. fnf2.. so kalau nak on bluetooth dua-dua akan on sekali.. so its true kan?? macam tau-tau je orang yg buat laptop nie kan... tapi ape yg penting selain dari kerjasama ialah buatlah pilihan dengan sebaik-baiknya..

kepada lelaki,carilah device yg x akan menyebarkan virus kepada anda..kerana anda akan dipertanggungjawabkan akan virus-virus yg device anda sebarkan kelak..
kepada wanita pula,seelok-eloknya carilah wifi yg berpassword...
yang susah untuk dibuka dan membuka..lebih selamat dan lebih bersekuriti...insyaAllah anda tidak akan menjadi madu or janda dalam usia muda..wakaka...tapi bila yg berpassword nie biasa la kan..jangan la di hacknya pulak..gunakan cara yg betul dan halal..dan insyaAllah 'connection' itu akan berkekalan sampai ke syurga..

(^_^)


“Sesungguhnya wanita adalah belahan yang tak terpisah dari lelaki” (HR Ahmad dan Al-Baihaqi)





patutkah?

...fikir-fikirkanlah.....


..patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan
 dengan hanya berkata: "kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?..

_al-ankabut:2_ 





biar 'kotor',asal bernilai...




Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.
Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,
“Siapa yang nak duit ini?”.
Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.
“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”
Dia berdiri mendekati hadirin. Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk.

Lalu bertanya lagi,
“Siapa yang masih mahu duit ini?”
Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.
“Baiklah,” jawabnya,
“Apa jadinya bila saya melakukan ini?”
Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dgn kasutnya. Meski masih utuh, kini 
wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.
"OK, sekarang masih ada yang berminat?”.
Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.


Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. 
Apapun yang terjadi dengan wang ini anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya.
Biarpun renyuk,lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga..

Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan dipenuhi kotoran akibat keputusan 
yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.
Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.
Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang menyayangi anda,keluarga anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan.

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, kita masih mempunyai nilai yang tersendiri. Sayangilah diri anda, 
bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga.
Dan jangan terlupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita.




#copy


i love IIUM..!

assalamualaikum w.b.t....

wahhhh...berakhir sudahh sesi ta'aruf week for a new student of IIUM Gombak...sangat meletihkan tapi best jugak...tapi bab2 dengar briefing memang x bleh tipu...bosann wehhhh....

n now,aku secara rasminye dah jadi student IIUM Gombak...ibarat kata abang2 dan kakak2 senior yg comel2 lagi lawa lagi menawan lagi cun lagi kiut itu,,,"Welcome to the Garden of Knowledge and Virtue.." ...oyehhh...welcome to me....dan dengan ini bermulalah perjalanan hidup yang sangat jauh untuk ke kuliyyah..naik bukit turun bukit... adehhh....tapi apa yg aku suka pasal iium nie sebab iium or uia gombak nie sangat cantik n banyak taman...terbaikkk...sape nak tengok gambar uia tu google je lahh...

kat sini ramai giler foreigner...ada yg dari negara kulit hitam,kulit putih,orang arab,india,sudan n banyak lagi lah....bile dikelilingi oleh dyorang nie terasa macam kat oversea pon ada..x dapat g oversea pon x pe la kan...myb sebab uia nie international...n apabila aku duk kat sini terasa diri ini sangat putih,,hahaha... tetapi kerdil...hehh..dyorang besor2 ekpom blako....tapi aku respect dyorang,sebab bila masuk waktu solat jeh ramai yg ke surau or masjid...salutee...

banyak benda yg aku x pernah tengok,x pernah nampak n x pernah rasa aku dapat tengok kat sini...contohnya macam bila solat jumaat kat sini,ramai kaum wanita yang join sekali...n kebanyakannya foreigner r..yang melayu aku x pasti la pulak ada ke tak...lepas tu khutbahnya disampaikan dalam bahasa arab pastu ditraslatekan kot english..myb sebab ramai foreigner kot...so ape lagi,aku pon sedikit sebanyak 'ter'mengantuk sebab x berapa nak faham dengan sleng2 orang arab gitu...hehehe...but i'll try to get understand next time..lame lagi nak duduk sini kan...

haaa part nie yang aku x sabar2 nak bagitau neh...jeng jeng jengggg.....
tersangatlah ramai student uia nie yg cun-cun melecun-lecun..hidung mancung..aihh nak citer x habis...lagi2 minah2 arab tuu..aii ase macam nak adjust jeh tapi apakan daya......dyorang sume besar-besar...tinggi-tinggi...macam x sesuai jeh..kang aku pulak yg kna pakai high-heel...
tapi student malaysia pon ramai jeh yg comel2...hikhikhik...



cun kan?? cun kan?? cun kan?? nie gambar goole jeh...hihi


okaylah...sini aku nak share lagu iium nie..sebab aku rase lagu nie best...first time dengar dah rase suka... intro dye part yg paling best..bunyi macam lagu hindustan....x caye try dengar....




Lets lead the way
Enlighten the future
Share the wisdom
Through the spirit of Islam
Revelation and Reason
We shall excel, we shall prevail
Merging faith and knowledge 
Were the khalifah
Well fulfill the Amanah

Chorus:
Together,
We make the world a better place
Forever,
Expand the culture of Iqra
IIUM,
Is to realise, the meaning of
Rahmatan lil-Alamin

Together,
We make the world a better place
Forever,
Expand the culture of Iqra
IIUM,
Is to realise, the meaning of
(Mercy to all the worlds)
For all mankind..








n lastly,...yes..i love IIUM Gombak...n lets realise,the meaning of RAHMATAN LIL'ALAMIN...=)







There was an error in this gadget