Pages

result oh result...

nak kate excellent,,erm x la mane..tp alhamdulillah sbb naek r jgak cket..tp still ak ase xckup n a little bit frustrated sbb xdpt capai target ak utk sem nie..bile kite nak score 4flat nie,time tu laa dye nak tukar format exam last-last minit..yg ko pegi tambah ag soalan apekehal ek?? huh..

tp bkn salah dyorang jugak..myb usaha ak blom cukup ag kot..bkn myb,,mmg x ckup kot..bkn kot r,,xde kot-kot dah..yg penting ak da usaha semampu ak dan ak yakin next sem ak boleh buat yg lebih baik...

n kat cini jgak ak nak wat special speech cket...

special buat orang yg banyak bagi ilham kat ak,bg semangat supaya jd org yg berjaya..



I didnt get 4.0...
but I've promised you.
I've tried. But I think its not enough.

Sometimes I just feel Im not good enough for you.
I've tried to level off to your standard, but....
At least I've tried. And wont stop trying.
I want to be that person who you'll going to be proud of.
I want to level off to your standard.
I will......




okay dah..cakap jeh xjadi..papepon,,i will do my best in my final sem....






Male vs Female

myb entri nie panjang cket..tp percayalah,,,
anda tidak akan bosan bile membacanya...
cam iklan MLM lak..

wokeh..Assalamualaikum semua, arini nak share someting yg bleh dikire best gak r bg aku,,
mybe penting gak kot utk kite yg bergelar LELAKI..
ye r,,kite nie sbg kaum lelaki msti kna tau tanggungjawab kite..

dan tidak ketinggalan jugak kat kaum hawa ye..perempuan...
falsafah sikit pagi-pagi bbute neh..
haha..


article nie udah di copy and paste tp xtau sape punye tetapi still dari sumber yg betol..aku mmg suke copy and paste neh..so mitak copy eh..hakhak

Baguslah kalau kita sudah tahu akan perkara ini sekurang-kurangnya kita tidak cepat melenting jika berlaku apa-apa isu antara kaum ADAM dan HAWA dan saya juga ingin tambah iaitu betapa beratnya menjadi seorang LELAKI, di antaranya adalah seperti berikut:- 

1. LELAKI bujang kena tanggong dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggong oleh bapanya. 

2. LELAKI berkahwin kena tanggong dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak LELAKI yang belum baligh. BERATKAN ! 

3. Hukum menjelaskan anak LELAKI kena bertanggong-jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggong jawabnya maka dosa baginya terutama anak LELAKI yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggong oleh suaminya. BERATKAN ! 

4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi LELAKI lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. 

Itu sebab nya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada LELAKI. LELAKI mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. 
Tetapi orang LELAKI ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang LELAKI kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya. 

Wanita 
1 - wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding LELAKI 
2 - wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. 
3 - wanita saksinya kurang berbanding LELAKI
4 - wanita menerima pusaka kurang dari LELAKI
5 - wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. 
6 - wanita wajib taat kpd suaminya. 
7 - talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. 
8 - wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pada LELAKI.

Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah sepah bukan? itulah bandingannya dgn seorg perempuan. 
Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari LELAKI tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala LELAKI menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri dan anak anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). 

Di akhirat kelak, seorang LELAKI akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. 
Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org LELAKI ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. 

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj: 
Sembahyang 5 waktu,
 puasa di bulan Ramadhan,
 taat suaminya 
dan menjaga kehormatannya.
 Seorg LELAKI perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH... sayangnya ALLAH pada wanita .... kan?




so amacam LELAKI-LELAKI sekalian??? 
adakah kita sanggup menghadapinya?

so satu advice dari aku r kan,,skadar bagi pendapat je r..nak ikut ke xnak suka ati korang la ye..
kunci utama ialah carilah WANITA yg BERAGAMA dahulu sebelum ciri-ciri yg lain..insyaALLAH kita akan selamat dunia dan akhirat,,
tp ingat,,
bukan sekadar BERAGAMA sekadar warisan keluarga,,,
tetapi..
LU PIKIR LAA SENDILII...

cakap cam ada pengalaman jeh..aku pon still tercari-cari lagi..oops..hehehehe

peace!!




macam-macam ada..


pagi-pagi nie ase nk tgok gambo2 yg agak sengal..
jom jom jom..



kejujuran yg xdpt dibendung..

makin ramai laa yg merempit nt..ne tau bleh ganti Valentino Rossi..

alololo kiutnye die...hhaha

haaa sape berani masuk r...mmg xde duit raye r cucu2 dye gamaknye...

aku ase lau kat pameran autoshow cnie r kwsn paling senang nk amek gambo ngan model-model...

baru beli kat bundle kot..

hancurrrr..bleh wat acar timun,,,

cam style jeh rambut dye..jeles aku...huh

ni Mr. Bean mse kecik kot..patut r da tua pon comel...

sape ad jual kad YU-GI-OH nie?? ak nak beli..!!!

ak tau makcik yg pgang baby tu nak lari tp takut org sebelah dye trase ati..

kalo panas bukak r tingkap tu...

typing error kot..

hahahha..nie bkn batman..catman!!

berat sama dipikul,ringan sama dijinjing..

adoihhh..ak blur tgok gambo neh...sadisss

ibu yg sngt caring..dye xleh tgok anak dye lam kesejukan..

agak-agak nie sandal ke seluar???

kat mne nie ek?? ak nak g beli.. uhukk..




k la..ak da xlarat nk copy gmbo dah..sape yg rajin,,sila komen ye...
hahaha..
chow..




sayu..=,(

baru-baru nie kita dikejutkan dgn satu kejadian yg sangat menyayat hati..kejadian tanah runtuh kat umah anak2 yatim di hulu selangor..sayu giler ase..anak2 yg masih kecil ditimpa musibah yg amat dasyat..astaghfirullah..=''(
nie ad gambar yg sempat diambil beberapa ketika sebelum kejadian berlaku..sayu sngt bile tengok gambar nie..


ya Allah..betapa sucinya wajah-wajah mereka..segak berjubah dan berserban putih..namun semua ini hanya tinggal kenangan,,ad diantara mereka yg telah pergi dijemput Ilahi..
semoga mereka dirahmati Allah dan ditempatkan di tempat yg paling tinggi darjatnya..sesungguhnya Allah lebih menyayangi mereka..

AMIN...


AL-FATIHAH...




p/s:kpd tuan punye gambar,mitak izin share ye...




jagalah saudara perempuan dgn sbaiknya..

Dalam syari’at Islam, secara umum diatur bahwa seorang perempuan tidak boleh pergi sendirian berdua-duaan dengan bukan muhram dalam jarak minimal tertentu, melainkan wajib didampingi oleh mahramnya. Sebagai dasar dari ketentuan ini adalah hadis-hadis berikut:

1. Diriwayatkan dari Ibnu ‘Abbas r.a., “…dan janganlah seorang perempuanbepergian kecuali bersama mahramnya…” (HR. Muttafaq ‘alaih).


Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a., “Tidak halal bagi seorang perempuan bepergian dalam jarak perjalanan satu hari satu malam kecuali bersama mahramnya”. (HR. Muttafaq ‘alaih).


oleh itu haram bagi anak gadis keluar dating, keluar berdua-duaan tanpa disertakan mahram...


“Wanita itu aurat maka bila ia keluar rumah syaitan menyambutnya.” 
(HR. At-Tirmidzi no. 1183, dishahihkan Asy-Syaikh Al-Albani dalam Irwaul Ghalil no. 273),


 ''Dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang jahiliyah dahulu.''Al-Ahzab : 33




copy and paste..skadar perkongsian..=)






meh meh meh...

assalamualaikum..

ai lame sungguh  x menjengah ke blog nie.. bape lame agaknye ek? ada r lam seminggu kot..lame ke tu?
haha..
first of all,mula2 skali nk ucapkan takziah kpd ahli keluarga blogger telordibasuh dimana beliau sendiri iaitu Allayarham Abdul Hakim baru sahaja kembali ke rahmatullah atas masalah asthma..same-same kita doakan semoga beliau ditempatkan bersama orang2 yg beriman..Al-Fatihah..
walopon tak kenal sape orangnye,mmg terasa kehilangan di dunia blog nie..blog Allayarham mmg best tp Allah telah mengatur segala2nya..Dia lebih menyayanginya..

ok lah,,kita yg masih hidup mestilah meneruskan kehidupan seperti biasa..memang lumrah dunia, mana yg hidup semuanya akan menemui mati..dari mana kita datang ke sana semulalah kita akan kembali..juz xtau bile dan kat mane jeh...semua tu diluar kuasa kita untuk mengetahuinya..kita sbg hamba hanya perlu redha dgn setiap ketentuan..

aihh pagi2 nie best jugak berfalsafah ek,,hihi..bkn ape,,sekadar perkongsian..nk berkongsi dalam tv ke radio ke belum mampu lagi..nt r esok2 ak wat rancangan Roti Canai Air Kosong...dah Nasi Lemak Kopi O dah ada..wahaha..ad ke owg nk tgok agak-agak ye...

nie diye logo rancangan gua..haha
ai ble tgok gambo neh lapo plak ase..
agak2 makanan kat dapur da siap blom ek??
hihi..macam big boss plak ak..
xpe2...

ok lah,,gua nk pergi wat checking jap..cam yg nazir2 slalu wat mase zaman skola dulu..time nie laa satu skolah gelabah,,kesian kat cikgu2,warden2,sbb kna check dorm kitorg..naik pening sume..wahaha..
tp ak nk check meja makan jeh..hihi..

ok!!
chow lu...
wassalam..


p/s: mulakan harimu dengan senyuman.....=)






ok..dah jem...

ok..




kepala dah jem..




nak muntah..




nombor..




equation..





adehhhh...





=_="


..........special..........

mlm nie ase cam mood berlagu2..xtau nape..
myb sbb duk sorg2,myb sbb.......... ntah...
bese larr ujong mggu..terhangguk2 la sowg2 lyan perasaan..
sbb tu r mcm2 ase dtg kot..bosan,sunyi..nk stdy pon ase xbest sowg2 nie..
hmmm..

k lah,,hari nie hari ibu kn??
sbnrnye bg ak hari2 adalah hari ibu..brmakna stiap hari kite kna berazam nk jd ank yg baik kpd parent kite..
tnpa dyorg sape la kite..xde makna..
so sape2 yg still ad ibu kat dunia nie,,bersyukurlah..hargailah..tp bagi mereka yg sudah kehilangan insan tersayang yg bergelar ibu,sabarlah..sedekahkan Al-Fatihah,,hanya itu yg mampu kita buat utk menunjukkan yg kita syg kat dye..nk bagi2 adiah xleh dah..tu je la adiah yg kite bleh bagi..
dan ingat,,sesungguhnya,Allah lebih menyayangi dye..

[doa_ibu_bapa.jpg]

"Ya Allah Ya Tuhanku, cucurilah rahmat dan kasihilah kepada kedua ibu bapaku seperti mereke mengasihi dan menyayangiku sewaktu aku kecil"



teringat mase kecik2 dulu....

"ma,nak beli moto nie...hehe"

"xyah laa..wat bazir duit jeh.."

"nakkk..!!"
(smbil wat muke nk nangis n hentak2 kaki)

"Aih bdk nie..ambik la lau nk,,,degil nie..asl g mane2 jeh msti nk beli menan..kat umah tu da blambak.."

"hehehehe...."

(aik ble lak ak ckp kl ngn ma ak?? hik3..nk suh owg sng paham laaaa..)


mmg pas dpt jeh moto tu,smpai kat umah laa ak pegang moto tu,,xtolong pon ma bwk brg yg beli kat kdai td..hahaha..bkn la nk kate ak nie anak manja tp ye laaa,,ble da masuk tadika baru dpt adik..so menan ak memang banyak r..berkotak2...hik3..
sampai jeh kat umah terus bukak menan baru tu..hati punye laa suke dpt menan baru..men jeh keje,,walopon men sowg2,tp layan jehh..hak3..


tp skarang dah beso..tp tetap nk bmanje ngn ma..jgn jeles ye..ble da dok jaoh ngn family nie gnie laa jadinye,,tepon laa jd teman sejati..dulu time kecik2 mmg xleh berenggang ngn family,,asal berenggang jeh msti nangis..mule mmg excited laa konon nk g umah nenek ngn spupu..ma ngn abah xikut..ble smpai sane jeh xsmpai sejam da nangis..waaaa..
sampai la msuk skola menengah kna dok asrama..ape ag,,2 3 kali tepon umah lam mase satu hari..hak3..tp mse form 1 r..hehe

k lah,,arini ak nak nyanyi satu lagu,,special utk my luv,my heart..walo ak tau sore ak mmg ag sedap dr anuar zain..

lalalala...

Belaian Ibu

Artist: Hijjaz
Album: Damai
Song Category: Nasyid
Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh... ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh... Ibu


aikk..tibe2 jeh dpat tau sal nie..huhu

Sebab HARAM Sambut Hari Ibu

by Oh! Islam on Friday, May 6, 2011 at 5:31pm
Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani] wallahualam

Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

P/S Dalam pada masyarakat ghairah menyambut Hari Ibu @ Bapa..berapa kali dalam seumur hidup kita menyatakan cinta,sayang,maaf,terima kasih kepada ibu bapa kita?fikir2kan lah.


huhu...alhamdulillah..nsib bek xsempat menyimpang jaoh..

cun la plak mama dye...
 tp ad aku kesah????????????

mama ak lagi beatifull laaaaaaa.......
.nie haaa awek gua yg merangkap mama gua...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
my luvely mama..forever after...

haaaa...kan2?? mamaku lagi comey dr gmbo kat ats tu..bangga2..hek3..



bleh wat baju neh...eh beli kat kdai jeh..ag jimat...


k lah,,da skit pnggang nk tulis lame2..
len kali lak..
tutorial math menanti dgn senyuman n ak menyambutnye dgn "senyuman" jgak..huhu...

Assalamualaikum..=)




rilek minda sekejap..jom bace!!!

JOM2..HAHA...PANAS2..!!!
 gabungkan sume bia jd satu ayt..kita tgok ape yg jadi..hak3.

i) Pilih bulan kelahiran anda:
Januari - Aku cinta
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
April - Aku peluk
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi dating dengan
September - Aku lambai dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:
1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat

KONGSI JAWAPAN AMPA KT BWH K~
CERIA SELALU! :)
-sekadar gurauan smata2..


dah owg xnak ko,ko blah je r...

aii susahnye ad org perasan lam dunia nie...ase meluat ad,ase nk lempang ad,ase nk panggang pon ad..mcm2 rase..tp kecuali rse suke..xleh blah btol owg bajet gini..

pg2 ag arini da dikejutkan ng satu story yg menyakitkan ati..ase nk lempang jeh sowg mamat nie yg kaco ak punye........................
ad ke patot gi tanye
 "awk syg sy x? awk suke sy? sy nk awk...awk take care eh.."

 woii ko ingat tu ank patung ke hape sng2 jeh??
ak panas btol r owg camnie....berani2nye ko ye...
da ketandusan kasih syg sgt ke??
meh ak nk bagi kasih syg..ko pilih nk bhagian kaki ke tangan ke lutut ke ape..ak bleh bagi free seiklas hati...


ak ase da bnyk kali...........ckp yg dye xsuke ko pon..dye jez anggap ko kwn..xphm bahase?? nk sruh ajor ngn kpale lutut dlu ke bru nk phm??
haiihhhhh...yg ko bajet sgt nie apesal??
lau ko tu SRK ke xpe..ni ntah pape..
ak bkn nk ngate ke ape,,tp agak2 r der,,,ko da ad awek wat care da ad awek..jga awek ko tu leklok,,jgn nk kaco org len..kang awek ko tu ak kaco plak baru tau ko..
owg kate yg dikejar xdpt,yg dikendong berciciran..tercirit r ko situ..

ok lah..ape yg penting ak bleh sabo ag kali nie..tp lau lebih2,,haaaa tnggu episod strusnye,,,
ingt der..kite nie kna ad ckit prasaan malu..jgn wat muke xmalu gtu..malu kat org..nt org gelak baru padan muke ngko..nak bajet macho pon cari r owg len..busukk punye org...huh!

eh ape yg ak membebel nie ek...ahh lantak r..



p/s : tq gtau ea..=)



There was an error in this gadget