Pages

Male vs Female

myb entri nie panjang cket..tp percayalah,,,
anda tidak akan bosan bile membacanya...
cam iklan MLM lak..

wokeh..Assalamualaikum semua, arini nak share someting yg bleh dikire best gak r bg aku,,
mybe penting gak kot utk kite yg bergelar LELAKI..
ye r,,kite nie sbg kaum lelaki msti kna tau tanggungjawab kite..

dan tidak ketinggalan jugak kat kaum hawa ye..perempuan...
falsafah sikit pagi-pagi bbute neh..
haha..


article nie udah di copy and paste tp xtau sape punye tetapi still dari sumber yg betol..aku mmg suke copy and paste neh..so mitak copy eh..hakhak

Baguslah kalau kita sudah tahu akan perkara ini sekurang-kurangnya kita tidak cepat melenting jika berlaku apa-apa isu antara kaum ADAM dan HAWA dan saya juga ingin tambah iaitu betapa beratnya menjadi seorang LELAKI, di antaranya adalah seperti berikut:- 

1. LELAKI bujang kena tanggong dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggong oleh bapanya. 

2. LELAKI berkahwin kena tanggong dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak LELAKI yang belum baligh. BERATKAN ! 

3. Hukum menjelaskan anak LELAKI kena bertanggong-jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggong jawabnya maka dosa baginya terutama anak LELAKI yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggong oleh suaminya. BERATKAN ! 

4. Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi LELAKI lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. 

Itu sebab nya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada LELAKI. LELAKI mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung. 
Tetapi orang LELAKI ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang LELAKI kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya. 

Wanita 
1 - wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding LELAKI 
2 - wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. 
3 - wanita saksinya kurang berbanding LELAKI
4 - wanita menerima pusaka kurang dari LELAKI
5 - wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. 
6 - wanita wajib taat kpd suaminya. 
7 - talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. 
8 - wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pada LELAKI.

Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah sepah bukan? itulah bandingannya dgn seorg perempuan. 
Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang dari LELAKI tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala LELAKI menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri dan anak anak. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). 

Di akhirat kelak, seorang LELAKI akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. 
Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org LELAKI ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. 

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj: 
Sembahyang 5 waktu,
 puasa di bulan Ramadhan,
 taat suaminya 
dan menjaga kehormatannya.
 Seorg LELAKI perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH... sayangnya ALLAH pada wanita .... kan?




so amacam LELAKI-LELAKI sekalian??? 
adakah kita sanggup menghadapinya?

so satu advice dari aku r kan,,skadar bagi pendapat je r..nak ikut ke xnak suka ati korang la ye..
kunci utama ialah carilah WANITA yg BERAGAMA dahulu sebelum ciri-ciri yg lain..insyaALLAH kita akan selamat dunia dan akhirat,,
tp ingat,,
bukan sekadar BERAGAMA sekadar warisan keluarga,,,
tetapi..
LU PIKIR LAA SENDILII...

cakap cam ada pengalaman jeh..aku pon still tercari-cari lagi..oops..hehehehe

peace!!




No comments:

There was an error in this gadget